Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter litt med depresjon. Jeg har for vane å falle for eldre menn. Hvis læreren faller for meg må han være pedofil. Jeg har lest litt om dette temaet og dette har skremt meg. Livet er blitt snudd opp ned og jeg har lært om ondskap. Djevelens klør har festet seg rundt sjelen min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er egentlig en veldig glad jente, men jeg sliter litt med depresjon. Jeg har en vane å fall for eldre menn, og når jeg sier eldre er det sånn 10 år eldre og oppover. Når jeg falt for læreren min, søkte jeg opp hva det kalles når en jente forelsker seg i eldre menn. Like etter søkte jeg også opp hva pedofil også betydde.. Siden jeg visste at hvis læreren min skulle like meg måtte han være en pedofil. Jeg fant en artikkel og jeg gikk vite at ordet pedofil blir brukt veldig feil i dagens samfunn. Jeg fikk også vite at det var mer normalt enn det jeg trodde at eldre blir tiltrukket av yngre. Dette skremte meg. Helt siden den artikkelen har jeg slitt veldig mye. Jeg unngår øyekontakt med hver mann jeg møter. Jeg føler at alle jeg møter er slike menn. Hver mann som snakker med meg eller som er en del av kiver mitt skyver jeg unna. Livet har snudd seg opp ned, verden har blitt til et mørkt hull. Blitt til ondskap. Jeg føler at djevelens klør har festet seg rundt sjelen min. Tanker....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Det virker som du er blitt fortvilet, redd og lei deg. Når man leser om alt det grusomme som skjer her i verden er det helt naturlig å bli redd. Mennesker er også svært ulike med hva vi tåler av inntrykk av hva som skjer i verden. Nyhetene som blir vist på TV kan også i perioder bli for mye for enkelte. På internett finnes ubegrenset med informasjon og det blir da viktig å begrense seg selv. Å lære og begrense inntrykkene er viktig. Det å være bevisst på hva akkurat du tåler å lese, se og høre har du nå blitt mer kjent med. Å finne balansen mellom å lære og å skjerme seg er en treningssak. Denne balansen varierer også fra dag til dag, etter hvor sterk eller svak du er den aktuelle dagen.

Slik du nå har gjort, lest en del om pedofile, så blir man svært redd for at de mennene du vet om eller møter er akkurat dette. Siden du nå tenker så mye på dette at det gjør deg deprimert, tenker jeg det er lurt at du ikke leser mer om det. Dette har oppskaket deg for mye siden du føler deg deprimert. Respekter følelsene dine og beskytt deg selv mot sterke inntrykk.

Jeg legger ved en artikkel om hva du selv kan gjøre for å bli mindre trist. Her er gode tips og råd til å få opp humøret.

Du uttrykker begrepet "djevelens klør". Dette vil jeg beskrive som en sterk engstelse, mulig angst. Fortsetter dette over tid og påvirker livet ditt med å hindre din livsutfoldelse kan du snakke med helsesøster på skolen eventuelt en psykolog. Det å sette ord på følelsene og tankene dine kan være godt og føre til mindre indre uro.

Du er fremdeles ung og uerfaren. De intense følelsene du får for voksne menn og din lærer kan være en slags forelskelse. I ungdomsårene blir ofte følelser intense, man kan bli helt oppslukt. På samme måte er det lett å bli manipulert, overbevist og voldsomt engasjert. Dette er typisk i ungdomsårene man skal eksperimentere. På denne måten finner man ut hvem man er og hva man ønsker. Du blir kjent med deg selv i løpet av ungdomstiden og puberteten. Det er fort gjort å trå feil, men da lærer du. Hvis du trår et sted der du får vondt trår du ikke der igjen. Dette er måten å bli voksen på. Du skal ikke være redd for at du har forelsket deg i læreren, det har mange gjort før deg. En lærer kan aldri ha et forhold med en elev. Det er forbudt.

Slik du skriver tenker jeg du er helt frisk og normal. Det er ikke utelukket at du også kommer til å forelske deg i jevnaldrende. Ta kontakt med en voksne du stoler på slik at du kan snakke om hvordan du har det. Det kan være du trenger trøst og oppmuntring akkurat nå.

Følelser er vanskelig og følelser er vakkert, det har du nå lært.

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse