Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene våre lar oss ikke overnatte. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 16 med kjæreste som er et år yngre.. Foreldrene våre lar oss ikke overnatte. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontaktet oss i ung.no!

Jeg skjønner godt at du kunne tenke deg å overnatte hos kjæresten din. Er man forelska, er det en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og å kunne bli der en hel natt. Men så er det jo slik at det er foreldrene dine som bestemmer over deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme.  

Barneloven sier at foreldrene dine i utgangspunktet "har både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold". Slik som å overnatte hos kjæresten. Det finnes likevel flere begrensninger. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din. Derfor tenker jeg at det er viktig å invitere til en ryddig diskusjon om temaet, der du legger frem dine synspunkter og foreldrene dine legger frem sine. Akkurat som du har dine gode grunner til hvorfor du ønsker å overnatte, tipper jeg de har sine grunner for hvorfor de syns det er for tidlig. Kanskje de er bekymra for om dere kommer til å ha sex, at de tenker at det er for tidlig? Kanskje de føler på et ansvar ovenfor foreldrene til den du er sammen med? Eller er det helt andre grunner kanskje. Den beste måten man finne en løsning på - eller i det minste forstå hverandre bedre - er å kunne legge til rette for en saklig prat om saken der dere begge har ro og er lyttende nok, til å komme frem til en løsning dere begge kan være fornøyde med. Jeg legger ved en artikkel som går enda dypere inn i dette med barneloven - hva du har rett og plikt til både som barn og forelder. Les den, forbered deg godt og inviter moren din til en prat! Håper du finner ut av det, uansett hva utfallet blir. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse