Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli tatt for å være "Pedo" eller "voldtekt" hvis vi har sex etter at hu er 16?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei gutt 16 her. Har en kjæreste på 14 år vi liker hverandre veldig godt og jeg lurte på kan jeg bli tatt for å være "Pedo" eller "voldtekt" hvis vi har sex etter at hu er 16? (Jeg er da 18)... vet lav laderen for sex er 16... (Har en kompis som ble tatt for voldtekt. Noe som jeg ser på som feil siden begge ville og de er like gamle... Kan godt henne jeg tar feil... men er mitt syn på det)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 16

Takk for at du skriver til oss. Du spør om du kan bli tatt for å være «pedo» eller «voldtekt» hvis du og kjæresten din har sex etter at hun er 16 år. Dersom begge har lyst og samtykker til å ha sex etter dere er over den seksuelle lavalderen, som er 16 år, er det ikke noe grunn for at du skal bli tatt for å ha gjort noe ulovlig.

Jeg har ikke nok informasjon til å kommentere om kompisen din har blitt dømt rett eller ikke. Det jeg kan kommentere er at det fremgår av straffeloven§ 196 at den som har seksuell omgang med barn under 16 år, kan straffes med fengsel i inntil 6 år. Formålet med bestemmelsen er primært å beskytte barn under den angitte alder mot seksuelle overgrep og utnyttelse fra voksne.

Legger ved noen artikler jeg tenker det er relevant for deg å lese. 
Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse