Hopp til hovedinnholdet

Hvordan la være å røyke sammen med eldre gutter? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har tendens til å falle for eldre gutter og gutter som røyker. Jeg syntes ikke det er noe galt med det, men hver gang jeg er med dem så røyker jeg selv og har av og til lyst til å røyke. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver inn og forteller om dette nå! Det at du ofte får lyst på røyk er et faresignal, det kan bety at du holder på å bli avhengig av røyk. Jeg vil anbefale deg å kutte ut all røyking for å slippe å bli avhengig. Jeg tror ikke de guttene vil synes at det spiller noen rolle om du røyker eller ikke. De er jo sammen med deg fordi de liker deg og røyking er ikke en del av hvem du er. 

Det er forståelig at du får lyst til å gjøre det samme som en gutt du er forelska i, men å røyke er en veldig dårlig avgjørelse. De andre får bare være i fred og røyke om de vil, men det virker som at du ikke har lyst til å røyke selv og da skal du stå for det. 

Du bør bestemme deg for å ikke røyke selv om du får lyst. Det er vanskelig å motstå fristelser, men det er mulig! 
Siden du er 13 år regner jeg med at du ikke får kjøpt røyk selv, men får fra de eldre guttene. Da må du øve på å si nei, takk! Tenk på hva du skal si neste gang du er sammen med en som røyker. Kanskje du kan si med en gang dere møtes at «jeg har bestemt meg for å ikke røyke i dag, så ikke gi meg røyk vær så snill», eller kanskje du kan vente til du blir tilbudt og si «nei takk, jeg har ikke lyst på». Øv deg på å si disse tingene høyt for deg selv foran speilet hjemme! Det kan være lurt at du har med deg drops eller tyggis så du kan putte noe annet i munnen når du blir fristet til å røyke. 


Jeg håper du bestemmer deg for å ikke røyke mer – da slipper du å bli avhengig og kaste bort penger på noe som skader deg!
Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse