Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre når jeg er forelsket i ei som er så mye eldre enn meg selv?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16. Jeg vet at jeg er bifil men, jeg har likt en jente før. Men jeg er ikke sikker om det var ekte eller ikke. Men så fikk jeg følelser for noen som er ganske mye eldre en meg, og det er en jente. Jeg synes det er ganske unormalt, å være forelsket i noen som er ganske mye eldre en seg selv. Så jeg lurer på hva skal jeg gjøre? Og når jeg prøvde å snakke med en venninne om at jeg var bifil så plutselig sluttet hun å snakke med meg, så jeg ville bare holde det for meg selv hvis det er sånn det skal bli med alle venene mine så tør e ikke å si noe til noen. Så det er derfor jeg lurer på hvordan skal jeg si det til venner og familie og om det er unormalt å være forelsket i en som er ganske mye eldre. (Sånn ca 29-35 årene) Vær så snill å hjelp en 16 år gammel jente som er veldig usikker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Jeg anbefaler at du venter med å snakke med noen om at du er forelsket i  kvinnen. Det er vel ikke så sannsynlig at det blir noe mellom dere, og da trenger hverken familie eller venner å vite om det. 
 
Det hender man forelsker seg i noen som er eldre. Det kan være forelskelse, fascinasjon eller beundring for et menneske man kanskje innerst inne vet at man ikke kan bli kjæreste med fordi aldersforskjellen er for stor. Slike forelskelser kan gi næring til drømmer, tanker og følelser som man kan nyte for seg selv. 
 
Kvinnen er dobbelt så gammel som deg. Hun er voksen, selvstendig, har sannsynligvis arbeid, et nettverk med jevnaldrende venner, hun kan reise hvor hun vil, kjøre bil, dra på utesteder og leve livet slik voksne gjør det. Du er tenåring, bor hjemme, har kanskje plikter hjemme, lommepenger, og du har lekser og er opptatt av det som andre 16 åringer er opptatt av. Dette er to vidt forskjellige verdener. Men forelskelsen kan ingen ta fra deg. Når en man er forelsket i, ikke gir respons, vil forelskelsen avta og etterhvert forsvinne.
 
Jeg anbefaler at du allerede nå begynner å se deg rundt der du er, om det er noen du synes er fine, greie og som kanskje ser ekstra på deg. Kanskje kan du ta kontakt med den personen?
 
Det er så trist å lese at venninnen som du fortalte at du var bifil til, ikke snakker med deg lengre. Kanskje må man bare øve seg på å tilgi sånne venninner? Kanskje er hun usikker, redd og at hun ikke forstår hva å være bifil betyr? Neste gang du ser henne, kan du kanskje si til henne at hun ikke trenger å være redd eller usikker rundt deg, hvis det var derfor hun ikke har snakket til deg. Du kan si at hun ikke har noe å frykte. Du er akkurat som du alltid har vært, og selv om man er bifil eller lesbisk blir man ikke forelsket i alle rundt seg. Heterofile blir heller ikke forelsket i alle av motsatt kjønn. 
 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller ne fagperson på helsestasjon for ungdom om dette. Da får du en som vet hvordan du har det, som kan gi deg gode innspill og spørsmål som kan hjelpe deg videre. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke til videre!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse