Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker en som er 4 år eldre enn meg og går i klassen til broren min.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 14 år gammel jente og har et problem. Jeg liker en som er 4 år eldre enn meg og går i klassen til broren min. Jeg ser eller snakker ikke med han ofte. Han er også ganske sjenert. Jeg ser han når han er med broren min noen få ganger. Jeg liker han veldig godt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og foreldrene mine liker ikke at jeg liker eller skal være sammen med gutter som er eldre enn meg. Hva skal jeg da gjøre jeg liker han veldig, og vet ikke hva jeg skal gjøre siden jeg ikke snakker eller ser han så ofte. Og jeg vil komme mer i kontakt med han, men tørr ikke sende han en mld en gang. Så hjelp! Haster veldig!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det hender man liker noen som er mye eldre enn seg selv. Man kan tenke på de, fantasere rundt hvordan de er som personer og man kan også komme til å tillegge de egenskaper som de kanskje ikke har.
4 år er veldig stor aldersforskjell i den alderen du er i nå. Han er 18 år, og er etter loven en voksen mann. Han kan gjøre som han vil, reise hvor han vil, gå på fest, drikke alkohol og han bestemmer helt over seg selv. Han er sannsynligvis opptatt av helt andre ting enn det du er. 
Du er 14 år og etter loven er du er barn. Foreldrene/de foresatte bestemmer over deg. Du går på ungdomsskolen, er i pubertet, har lekser, plikter hjemme og får lommepenger.
Det er svært stor forskjell på en 14 åring og en 18 åring. Det er heller ikke lov at dere har seksualitet, slik som 18 åringer ofte vil. 
Det er også en etisk kode mellom venner. Din bror og vennen hans har sannsynligvis en uuttalt avtale om at man ikke er sammen med hverandres lillesøstre. 
Sannsynligheten for at det kan bli noe mellom dere er trolig svært liten.
Det kan hende du blir lei deg nr du leser dette. Du kan snakke med de hjemme eller helsesøster på skolen. Da får du mulighet til å sortere tanker og følelser. 
Når du blir eldre blir aldersforskjellen mindre uttalt. Hvis den ene er 18 år og den andre er 22 år er ikke gapet så stort lengre. 
Se deg rundt på skolen og eller der du er om det er en på din egen alder som er litt mer voksen enn de andre. Kanskje skal du heller sende melding og begynne å snakke med den personen?
Gi deg selv tid. Nyt ungdomstiden din og vær sammen med jevnaldrende venner.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse