Hopp til hovedinnholdet

Hadde om sex på skulen, var dårlig og sida den dagen har lysta mi vært dårlig

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, veit ikkje ka tema ditt går under. Vi skulle ha en sexual dag på skulen i tiande klasse og da vart eg veldig dårlig og eg vart ført ut på gangen og spydde nesten og sida den dagen har sexual lysta mi vært dårlig har til og med blitt dårlig av å tenke på det. Hadde ingen problem før det skjedde no er det bedre og kan bli litt kåt av å tenke på noke. Men ellers er den lavt nede. Eg stressar en del i kvardagen og, den er slitsom kan det være en grunn til den sakte forbredinga? Kva bør eg gjere og har dokke tips? Livet har og vært mykje stress og lite søvn osv men har det bra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er leit å lese at du var syk den dagen dere hadde seksualundervisningen på skolen. 
Hjernen kan være vanskelig å forstå seg på. Det jeg antar, er at det fine, flotte og gode med sex, som forhåpentligvis læreren/helsesøster formidlet, er i hjernen koblet sammen med kvalme, uvelhet og følelsen av sykdom. Når tanken på sex dukker opp i hjernen, dras du tilbake i tid og husker hvor syk du var. Da minsker den seksuelle lysten. Dette sammen med stress og lite søvn, gjer at du har vanskelig med å finne tilbake til de gode seksuelle følelsene.
Men du kan arbeide deg ut av dette. Sikre deg at du får nok søvn, mat, vann og hvile. Tenk gjennom hva du kan kutte ut av aktiviteter for å få mer ro. Ta gode beslutninger for å hjelpe deg selv. 
Når du har fått mer overskudd, skal du bruke tid på å bli seksuelt tent. Hvis negative følelser dukker opp, skal du realitetsorientere deg selv. Si til deg selv at nå dukker disse følelsene opp. Da er du dem bevisst. Deretter skal du aktivt skyve dem ut av bevisstheten, og igjen konsentrere deg om det som tenner deg seksuelt. Du kan se på de negative tankene som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hver gang en slik negativ tankesky dukker opp, skyver du dem bevisst bort. 
Det kan ta litt tid før du får tak på det, øv når du kjenner deg opplagt. 
Konsentrer deg om de seksuelle fantasiene. Nyt kroppen og kjønnet ditt. Bruk gjerne et speil og se på deg selv, se på det du liker ved kroppen din. Det visuelle er et ganske sterkt medium. 
Seksuelle fantasier kobles gjennom nervesystemet til kjønnet slik at en blir kåt. Ingen har noe med hva du tenker på, fantaserer om, når du onanerer. Mange lager seg "historier" over det temaet eller konseptet som de finner seksuelt opphissende. Disse historiene utvikler de, og legger til nye elementer, vinklinger som utvider den seksuelle tenningen. Det er bare ens egen fantasi som setter grenser for hva man kan dikte/drømme om/tenke på.
Hvis du fortsetter å streve, kan du snakke med helsesøster på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. Da slipper du å forklare så mye. 
Gi deg selv tid og ro. Stol på deg selv. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse