Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er litt forelsket. 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 år som er usikker på om jeg er forelsket. Litt forelsket hvertfall. Det er en jente i parrarellklassen min som jeg har vært veldig forelsket i før. Så tok det litt tid men nå tror jeg at jeg er litt forelsket igjen. Jeg kan se for meg oss to som kjærester, venter spent på svar fra henne på feks Snap og syntes henne er veldig pen. Det er ikke sånn at jeg for sommerfugler i magen, men jeg blir heller nervøs når jeg snakker med henne. Jeg prøver å være i nærheten av henne når jeg kan og som sagt hadde jeg lett kunne blitt sammen med henne. Er forsatt litt usikker på om jeg er forelsket, men tror jeg er litt forelsket. Som dere leser er jeg veldig usikker

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

For meg så høres det ut som om du faktisk er forelsket i denne jenta, om du er i tvil kan du se om du kjenner deg igjen i tegnene under:)

Forelskelsen. 
Den har ingen aldersgrenser. 
Noen blir sjelden forelsket, mens andre forelsker seg gang på gang. Når man er ung er det vanlig å forelske seg i flere samtidig, og gjerne av ulike kjønn. Det er også vanlig å forelske seg i mennesker man aldri vil få noe forhold med, som for eksempel en lærer eller en popstjerne.

Dagdrømmer
Det er få ting som gir like mye energi som å være forelsket. Det kribler og kiler overalt i kroppen, og det skjer også ting i hodet. Du dagdrømmer og tenkers konstant på den du er forelsket i, og det kan være umulig å konsentrere seg om noe annet. Du føler deg rett og slett ruset. 

Sjokkbølger
Alle som har opplevd det vet at forelskelse er noen av de sterkeste følelsene man kan kjenne. De fysiske reaksjonene den som er forelsket opplever i nærkontakt med den "begjærte" er tydelige; skjelving, stamming, rødming, klønethet, raskere puls, gele i knærne. Det er ingen tvil om at forelskelsen sender sjokkbølger fra hodet og helt ned i tærne. 

Hormonene herjer
I naturvitenskapen forklarer man forelskelse ut fra hormoner. Hormonene blir skilt ut fra kjertlene i kroppen, og fungerer som kjemiske budbringere mellom de ulike organene i kroppen. 

Adrenalin i full aksjon
Adrenalin er et hormon som aktiviseres når du blir sint eller redd. Men adrenalinet er også i full aksjon når du er forelsket: du svetter, får hjertebank og pupillene blir faktisk også større. Adrenalinet virker på musklene, og det gjør at hjertet slår raskere og du blir rastløs. Når kroppen blir stresset på denne måten, oppfatter hjernen det som en slags smerte. Den begynner å skille ut kroppens naturlige smertestillende stoffer. Disse gir deg en følelse av velvære og beruselse. 

Lykke-molekylet
Forelskelsen slipper også fri et annet hormon, nemlig signalstoffet dopamin. Dopamin aktiviserer behag- og lystsentre i kroppen, og kalles derfor ofte for lykkemolekylet. Dopamin gjør oss glade og fornøyde, masse energi og en opprømt følelse. Når man blir forelsket øker aktiviteten av dopamin i hjernen. Det er den vitenskapelige forklaringen på at nyforelskede blir euforiske, friske og raske og føler at de svever. Når adrenalinet og dopaminet herjer rundt i kroppen, er det ikke rart vi føler oss høy!

Hva gjør forelskelsen med deg?

Forelskelse gjør deg euforisk og kan gi deg en svevende følelse, som om du går på skyer. 

Alle sansene blir forsterket når den du er forelsket i er i nærheten; hans eller hennes berøring er elektrisk, øynene er mer intense og vedkommende lukter bedre enn andre. 

Du får mindre behov for søvn.

Du kan miste matlysten. 

Trangen til å se, røre ved eller snakke med den du har kjær øker i så stor grad at den føles vanedannende. 

Hvis dere er adskilt i en periode, kan du oppleve absitinenssymptomer som angst og depresjon.

Forelskede har redusert aktivitet i de områdene av hjernen som er knyttet til depresjon og frykt


Hvordan kan du vise den andre at du er forelsket?

blikk-kontakt

smile til

gi oppmerksomhet

holde deg nær eller komme nær

invitere på kino, gå tur

bruke venner til å fortelle det som du ikke tør selv

sende sms


Hvordan merker du at noen er forelsket i deg?

han/hun tenker han/hun mer på utseendet sitt

han/hun prøver å være ekstra tøff og dyktig

han/hun rødmer lett, spesielt når du er i nærheten

han/hun blir mer klønete, tøffere, morsommere når du er i nærheten


Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

20 tegn på at han/hun liker deg

Forelsket jente (colourbox.com)

Mange opplever stadig følelsen av å være hodestups forelsket, og at det ikke er noe man ønsker mer enn at den du er forelsket i skal føle det samme for deg! Men hvordan vet du om en person liker deg eller ikke?

Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

20 tegn på at DU er forelsket

20 tegn på at DU er forelsket

Her på ung.no får vi ofte spørsmål fra unge som lurer på om de selv er forelsket. I denne artikkelen vil du finne 20 tegn som kan tyde på at DU er forelsket!

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse