Hopp til hovedinnholdet

Hei Ung.no, jeg bare lurte på noe jeg ikke tørr å spørre noen andre om.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no, jeg bare lurte på noe jeg ikke tørr å spørre noen andre om. Jeg har en kjæreste som er like gammel som meg altså 15. Vi har vert sammen litt over et halvt år nå og har blitt mye bedre kjent med hverandre. Når vi er sammen blir det ofte kyssing/klining og han tar på rumpa mi og sånn. En dag jeg var hjemme hos han spurte han meg om han kunne ta meg nedentil, jeg sa nei for jeg er ikke klar før sånt enda.. Er det sånn at han blit missfornøyd eller skuffa når en sier nei? Han har ikke vist noen tegn til å være skuffa, men jeg vet ikke. Kommer gutter fortere i utvikling enn jenter når det kommer til sånt? Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmål.

Så fint at du spør om dette.  Det er bra at du kjenner etter og følger dine følelser og "lyster" og ikke lar deg presse til å være seksuell aktiv før du er klar for det. Og du skal ikke bekymre deg for at kjæresten din skal bli skuffet for det! Det er helt vanlig at den ene i et forhold kan være klar for sex før den andre - men da skal man være tålmodig og vente til begge vil det!

Det er også noen ting du bør være klar over for å kunne ha god sex med en annen person. Du må kjenne - og være trygg på kroppen din. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. 

Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre. Du bør vite om dine egne grenser og føle deg trygg. 

Det er viktig at den du skal ha sex sammen med har lyst og er klar for det. I ditt tilfelle kan det høres ut som om at han er mer klar enn deg - men det skal du ikke stresse med. Sex skal være positivt for dere begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.

I de fleste forhold starter man som regel med det som du beskriver - å klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres intime soner. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er som sagt viktig å være tålmodig.

 
Det er jo også sånn at hvis du skal være seksuelt aktiv må dere begge vite og forstå konsekvensene og hva som kan skje. Det innebærer blant annet  å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).  Hvis dere begge er "jomfru" er det ikke fare for å bli smittet med SOI.
Dere kan få mer informasjon om prevensjon hos helsesøster på skolen eller på Helsestasjon for ungdom.
Håper dette var til hjelp for deg - jeg ønsker deg lykke til og ikke stress med å være seksuell før du føler deg klar for det!
 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse