Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vet man atman er i et mentally abusive relationship? Kjennetegn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, det er en ting jeg lurer på. Det er hvordan vet man egentlig at man er i et «mentally abusive relationship»? Er det noen kjennetegn eller typiske ting? Hatt kjæreste i ett år nå men de siste månedene har han påpekt alle tingene jeg har gjort feil og blitt sur på meg for alle sånne småting, og Jeg blir liksom alldri sur på han selv om han har gjort værre ting mot meg. Men jeg kan ikke si det til han helder fordi da blir han alltid sykt sur på meg og når jeg så mye som nevner de tinga han har gjort når han er sur på meg blir han bare mer sur. Mener ikke si jeg er i ett sånnn dårlig forhold jeg bare lurer på om det er mentally abusive? Takk for hjelp:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Ut fra det jeg forstår består et  mentally abusive relationship  av en som hjernevasker sin partner slik at partneren til slutt  utsletter seg selv, ingen selvrespekt, trygghet og mister troen på seg selv.
Ofte mer ødeleggende en fysisk mishandling da den misbrukte over tid mister selvrespekt og at en ser på seg selv som verdiløs. 
Føler du at forholdet ikke er bra så få en slutt på det.
En har ikke noe igjen for å bli i et forhold der en har begynt å tenke på om  det forholdet en har kan få en negativ diagnose. 
Du har og mulighet til å diskutere problemet med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom der du bor.
Vil du snakke med noen anonymt kan du ringe: Røde Kors hjelpetelefon for barn og ungdom, tlf: 800 33 321 her møter du voksne som har tid og lyst til å lytte og snakke med deg, helt anonymt. De som svarer på telefonen er vant til å snakke med barn og unge. Du kan snakke med hjelpetelefonen om alt, enten du er glad, trist, redd, lurer på noe eller du trenger hjelp. Åpnet hver mandag til fredag kl 14.00-20.00. Du kan også ta kontakt over nett. Nettside: www.korspahalsen.no
Ta en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Kristoffer blir sjalu og sint når kjæresten skal på fest

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Kristoffer er veldig glad i kjæresten sin Anne. I det siste har de gjort ting hver for seg, da føler Kristoffer seg utrygg og blir redd for å miste henne.

Les mer

Kjenner du noen som er i et usunt forhold?

Noen holder hånda foran munnen på ei jente (colourbox.com)

Si ifra om du tror en du kjenner er utsatt for trusler eller vold. Det handler ikke om hvor mye som skal til for at du skal varsle, men hvor lite. Sjekk faresignalene her.

Les mer

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre - både om det som er fint og om det som er vanskelig.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse