Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg vil ha han tilbake. Hvordan fortelle ham det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 15år og har kjent en gutt på 19år i litt over 1år. Vi var mye sammen før. Vi holdte på på en måte, men i mars i år droppet han meg for en annen jente. Jeg er føler at jeg ikke er fin nok, at jeg har litt mer enn andre, jeg så at hun var slank og mye penere enn meg.Jeg sleit litt med at han bare skulle være borti meg, tru hvis han skulle bli skuffet å bare dra. Men han kom tilbake til meg, å jeg tok han i mot. Vi holdte på, men tilslutt ble jeg redd for å vise kroppen min redd for å gå inn i ett forhold osv. så jeg snakket med han å sa at det ikke funker rundt i august, å at vi forhold oss til venner. Men nå blir jeg sykt sjalu hvis han er med hu andre jenta han dompet meg for eller han er med andre. Siden jeg blir sjalu og lei meg tror jeg, eller jeg er ganske sikker på at jeg vil ha han. Men spørsmålet mitt er, hvordan skal jeg fortelle han det?Er redd for hvordan han skal reagere, og om han aldri vil se meg eller han ikke har de samme følelsene.Hva ska jeg gjøre eller si?

Besvart 29.11.2018 16:31
 

Svar

 

Hei jente 15 år.

Takk for at du skrev til ung.no

Det er vanlig at man blir sjalu selv om man har gjort det slutt. Når man blir sjalu er det som oftest fordi en sammenligner seg selv med den andre, slik som du har gjort. Dette iblandet konkurranse-instinkt kan få en til å gå tilbake gang på gang, selv om en vet med seg selv at det ikke kan bli noe forhold på sikt. 

Kan du klare å se på forholdet du hadde på en realistisk måte, uten å idyllisere hverken gutten eller forholdet? Hva var det som var bra og hva var dårlig? Kanskje skal du skrive det ned? Da vil det bli klarere for deg. 

Hvis man blir sjalu, er å arbeide med selvfølelsen det aller beste en kan gjøre. En god selvfølelse er som vaksine mot sjalusi! Kan du klare å se på det pop en ny måte, se alle de fine sidene dine og framheve de for deg selv? I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv! 

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om alt dette. Dere kan også sammen jobbe med hvordan du ser på deg selv. Da vil du få innspill og gode spørsmål som gjør at du blir bedre kjent med deg selv og som får deg til å tenke annerledes, forstå deg selv bedre. 

Her er en lenke som også kan være til hjelp; ung.no/forelskelse.

 

Jeg håper dette er til hjelp ofr deg og jeg ønsker deg alt godt!

 

Hilsen sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Selvtillit på sex og prestasjon

Par i senga (colourbox.com)

Er du sjenert, redd for å ikke være "god nok i senga", eller ikke greie å leve opp til partnerens forventninger. Å bli tryggere på seg selv i slike situasjoner vil gjøre sex til en bedre opplevelse.

Les mer

Sjalu på tidligere partnere?

En jente sitter på gulvet og ser trist ut, mens hun holder den ene hånden i håret sitt. (www.colourbox.com)

Det å bli sammen med noen er spennende og fylt med mange gode følelser. Etterhvert som man blir bedre kjent kan det likevel dukke opp informasjon om partneren som det er vanskelig å takle.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Sykt sjalu

Ei jente og en gutt sitter ved et bord, og jenta ser ned i bordet og holder den ene hånden til pannen sin, mens gutten sitter og peker og prater med jenta.(www.colourbox.com)

Stoler ikke kjæresten din på deg? Beskyldninger om utroskap? Får du ikke ha venner av det motsatte kjønn? Her får du råd til hva du bør gjøre.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse