Hopp til hovedinnholdet

Er et forhold mellom student og lærer straffbart?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg studerer ved en høgskole, og lurer på hvordan lovverket stiller seg i forhold til et student-lærer-forhold ved høyere utdanning? Han er bare syv år eldre enn meg, og kommer bare til å være læreren min i dette semesteret. Hvis et forhold mellom student og lærer er straffbart; gjelder dette også da han ikke lenger er læreren min, altså etter at dette semesteret er over? Jeg vet at dette er straffbart i grunnskolen og på VGS, men jeg vet ikke hvordan det er ved høyere utdanning.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I henhold til straffeloven § 193 er det straffbart å skaffe seg seksuell omgang "ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold". Hvorvidt læreren din kan straffes vil derfor bero på om dette kan anses som tilfelle i deres forhold.

 

Mange skoler (også universiteter og høyskoler) vil ha regler om slike lærer-elev forhold. Bestemmelsen i straffeloven § 193 er ofte bakgrunnen for disse reglene. Det finnes imidlertid også andre grunner til at skolen har slike regler. Et brudd på slike regler vil kunne ha betydning for ansettelsesforholdet.

 

Jeg anbefaler deg og læreren din å undersøke hvilke regler som gjelder på ditt studiested. Så lenge han er ansatt på skolen hvor du studerer, kan det fortsatt være et regelbrudd, selv om han i neste semester ikke underviser deg direkte.

Med vennlig hilsen

 

Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse