Hopp til hovedinnholdet

Utsettelse av verneplikt pga studier.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 18 år gammel gutt, som fullførte videregående i juni med svært gode karakterer. Jeg ønsker å gå Industriell økonomi & teknologiledelse på NTNU, og fikk i år plass, men takket nei (se årsak videre). Har hørt av mange at det bare er positivt med litt modningstid. Jeg var på sesjon i våres, men ønsket ikke å gå inn i forsvaret. Jeg gjennomførte nokså godt på testene, og fikk beskjed om at jeg ikke hadde noe valg. Har slitt med uregelmessig hodepine (ved lite søvn og mat), og ble dermed kalt inn i HMK Garde (en litt roligere tjeneste). Jeg tenkte at om jeg først skal i forsvaret, så vil jeg gjøre noe "ordentlig" (ikke garden), så jeg søkte Utskrevet Befalskurs. Jeg fant ut at jeg ville være hjemme et halvt år med venner og jobbe, så jeg søkte om utsettelse og fikk dette innfridd grunnet et jobbtilbud jeg hadde fått. Fikk utsatt til jan. 2014 som impliserer tjeneste til jan 2015. Jeg ville da begynt å studere høsten 2015, men det var ikke mulig å holde av studieplass mer enn ett år av gangen, så jeg takket nei til studiet. Nå har jeg tenkt meg litt om, og har enda mindre lyst til å gå inn i forsvaret (uansett tjeneste). Jeg har hørt at studier går foran forsvaret, og at man da eventuelt vil bli innkalt senere. Gjelder dette også for studier i utlandet? I så fall ønsker jeg å studere våren 2014 i et spansktalende land for å lære spansk, og deretter gå Indøk på NTNU høsten 2014. Er det noen andre muligheter jeg har for å ikke gå inn i militæret? Vennligst hjelp meg. Jeg har ingen motivasjon til å gjøre dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Studier kan gå foran en militærtjeneste, forutsatt at du kan bekrefte studieplassen og at studiet allerede har startet tidligere enn 4 måneder før oppmøte. Planlagte studier, altså studier du ennå ikke har fått plass på, er ikke grunnlag for å utsette militærtjenesten. 
 
Det ser dermed ikke ut til at du oppfyller vilkårene for å få utsatt militærtjeneste. Det kan gis unntak dersom det er snakk om studier i utlandet, men da må du sende inn dokumentasjon på bekreftet skoleplass og eventuelt innbetalte skolepenger eller annen dokumentasjon. Har du spørsmål til dette kan du ringe Forsvaret på 03003 (innvalg 1). 
 
Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret