Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg begynne i Etterretningstjenesten i Forsvaret?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går 2.klasse på vgs (idrett) og er veldig gira på å gå rett inn i militæret når jeg er ferdig. Noe jeg har spesielt sett mye på og har blitt veldig motivert til er etteretningstjenesten. Jeg har alltid hatt en drøm om å bli "agent" eller "spion" og jeg ante ikke at denne stillingen fantes. Det er og den norske varianten av CIA. Og jeg er veldig interessert i det og jobbe i afghanistan og forstå folk i forskjellige situasjoner. JA, jeg har tydeligvis søkt meg i hel på nettet. Men noe jeg syntes var nedtur var at man må være 25 får å søke. så hva i alle dager skal jeg finne på i mellomtiden? Jeg så også at han ikke trengte å ha noe spesielt i bakgrunn enn fullført førstegangstjeneste, så er det gunstig å være i militære før blir gammelnok til å søke, eller verne meg når jeg er 24 og deretter søke meg inn i etteretningen? - hva kan jeg for.eks gjøre før jeg søker på etteretningstjenesten? hva er gunstig å ha i bakgrunnen før jeg søker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så bra at du er interessert i Forsvaret:-)


Du må ha fullført førstegangstjeneste eller ha en utdanning fra Forsvaret for å søke på en jobb i Etterretningstjenesten. 

For å få til dette må du gjennom sesjon del 1 og sesjon del 2. Svarte du på sesjon del 1 i høst? Om du fikk et brev fra Forsvaret som sa at du blir innkalt til sesjon del 2 - er det bare å vente. Du skal da gjennom sesjon del 2 i løpet av ditt tredje år på videregående. Om du fikk et skriv fra Forsvaret etter sesjon del 1 som sa at du ikke gikk videre - anbefaler jeg at du ringer Forsvaret på telefon 03003 for å få hjelp videre. 

For å kalles inn til førstegangstjeneste eller konkurere om en utdanningsplass i Forsvaret må du bli kjent tjenestedyktig på sesjon del 2. Det betyr at du har en helse som tåler utfordringene du møter i Forsvaret. Du må også ha et hode som virker og kan tilegne seg kunnskap. Det testets også på sesjon del 2. 
Du kan lese mer om dette her: www.forsvaret.no/sesjon

Det er også viktig at du oppfører deg skikkelig. Etterretningstjenesten stiller strenge krav til sine ansatte. De må sikkerhetsklareres på høyeste nivå. Det betyr at du må holde deg unna bråk, pengeproblemer og miljøer hvor det hersker meninger som Forsvaret kan anse som en trussel. Du kan lese mer om stillingen og de krav som stilles her: 
forsvaret.no/utdanning-karriere/spesielle-tjenester/etterretningsoperator/Sider/default.aspx


Om du ønsker å bruke førstegangstjenesten eller en utdanning i Forsvaret til å bli litt kjent med etterretningsmiljøene i Forsvaret anbefaler jeg at du leser litt mer på disse sidene.

Førstegangstjeneste som feltoperatør (i Etterretningsbataljon):
forsvaret.no/utdanning-karriere/spesielle-tjenester/fjernoppklaringsomforstegangstjeneste/Sider/hvemervidef.aspx
Støttetjeneste i Etterretningsbataljonen:
forsvaret.no/verneplikt/muligheter/Sider/stottetjeneste-i-etterretningsbataljonen.aspx


All utdanning i Forsvaret vil telle om du ønsker deg en tjeneste i Etterretningstjenesten.
Men - de har en egen skole, Forsvarets etterretningshøgskole. Den er nok den aller viktigste rekrutteringsarenaen. Der tar de opp elever to ganger i året. Alle elever som fullfører får en bachelorgrad i militæretterretning. Les mer om skolen og utdanning her:
forsvaret.no/utdanning-karriere/lederutdanning/feh/Sider/feh.aspx

Om du har flere spørsmål anbefaler jeg at du ringer Forsvaret på telefon 03003. De kan hjelpe deg med veien videre, og svare direkte på alle spørsmål du har. 

Lykke til!


Hilsen

Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret