Hopp til hovedinnholdet

Er det høydekrav i garden?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! jeg vurderer søke om å bytte tjenestested til garden. Derfor jeg lurer på en del om garden. Er det høydekrav? Det står på forsvaret.no at det er minste krav på 167 cm, men under sesjon 2 sa offiseren at jeg kunne velge garden. (Jeg er 165cm) hva er forskjellen mellom (Maskingeværskytter, lagfører, Kanonskytter ovs.) og Geværsoldat/vaktgardist? Er ikke alle i tjeneste som vaktgardist? Får man ofte fri i helgene når man ikke har vakt? Jeg har lest rundt og har hørt at det er 1 uke med felt og en uke med vakt. Er det sant? 5. Gardekompani(støttekompaniet) har mange spesialstillinger. Er det vanskelig å bli f.eks Patruljesoldat eller Panservognsjåfør i 5. Gardekompani? og hvis man ikke klarer det, blir man da bare plassert i en annen stilling? hva gjør egentlig støttekompaniet i løpet av tjenesten? Jeg har veldig lyst til å ha mest mulig "grønn" tjeneste i garden, Patruljesoldat i 5.Gardekompani ser ut som noe jeg kunne ha gått for. Dette er det jeg lurer mest på! På forhånd takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, Garden har innført høydekrav igjen til sine soldater. Årsaken er at man har av erfaring sett at dette er nødvendig i vaktfunksjonen soldatene skal ha.

De fleste soldater i Garden inngår i vaktordningen rundt Slottet og de kongelige residenser. Forskjellen på de ulike stillingene er at hver soldat også har en (spesialist-) funksjon ut over vaktsoldatfunksjonen. Altså når man inngår som en del av et lag eller en tropp, så har man spesialopplæring i en bestemt funksjon, slik som maskingevær, sjåfør osv.

Turnusordningene kan variere etter kapasiteten i kullet. Fordeling til tjeneste skjer under rekruttperioden. Om det er vanskelig eller ikke kommer an på om du er kvalifisert og om du blir vurdert som egnet. Støttekompaniet fyller en rekke spesialfunksjoner som ikke dekkes av de andre kompaniene, slik som soldater til verksted, mediesoldater, sjåfører osv. Du blir uansett ikke innkalt til Garden dersom du ikke tilfredsstiller kravene til bl.a. høyde.

Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Verneplikt

Verneplikt

Hvert år har Forsvaret mange vernepliktige inne til førstegangstjeneste. Her kan du lese om veien fra innkalling i posten til tjeneste.

Les mer

Sesjon - første møte med Forsvaret

Sesjon (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret