Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge må man være i forsvaret, hva går det ut på

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hva forsvaret egentlig går ut på. Må man inn i forsvaret? Hvor lenge må man være i forsvaret, hva går det ut på, og kan det gå utover skolegang og utdanning? Hvor lenge er man i Forsvaret? Hvor gammel er man når man evt. er i forsvaret? Ønsker en kort forklaring på hvordan dette fungerer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kort fortalt så utdanner Forsvaret soldater og avdelinger slik at Norge skal stå best mulig rustet den dagen det blir behov for militærstyrker, enten gjennom avskrekking eller i strid. Ca. 8000 kvinner og menn gjennomfører førstegangstjenesten hvert år, i hundrevis av ulike stillinger. Alle får opplæring i den funksjonen man skal tjenestegjøre i. Disse tjenestene kan du lese mer om på forsvaret.no/muligheter .

Førstegangstjenesten varer som regel i 12 måneder. Tar du utdanning i Forsvaret kan tjenestetiden være noe lenger, for eksempel 2 år for vanlig befalsskole. Tjeneste i Forsvaret skal ikke gå ut over videregående opplæring, men det kan i noen tilfeller innebære at man må utsette høgskole/universitet. Men verneplikten varer frem til du er 44 år, noe som betyr at Forsvaret kan kalle deg inn til repetisjonstjeneste eller tilsvarende i noen dager i året frem til du er 44 år. Du kan lese mer om verneplikten på forsvaret.no/verneplikt .

Det er vanlig å bli innkalt til Forsvaret etter videregående skole. Mange er 19 år når de blir innkalt, men noen kan være yngre eller eldre. Du kan lese mer om aldersgrenser på forsvaret.no/krav .

Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Verneplikt

Verneplikt

Hvert år har Forsvaret mange vernepliktige inne til førstegangstjeneste. Her kan du lese om veien fra innkalling i posten til tjeneste.

Les mer

Sesjon - første møte med Forsvaret

Sesjon (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt.

Les mer

Tjenestedyktig på sesjon? Hva skjer nå?

Tjenesteklar? (colourbox.com)

For de som blir kjent tjenestedyktige på sesjon, er det tre mulige utfall av sesjonsdagen. Les mer om dem i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Verneplikt / Forsvaret
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om verneplikt / forsvaret