Hopp til hovedinnholdet

Slippe militæret fordi jeg er transe?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en transe (gutt til jente). Jeg har for noen månder siden funnet ut at jeg har verneplikt. Jeg har dermed fått sjokk og har hatt lyst å ta livet mitt. Men det har blitt bedre nå. Jeg syns det er grusomt og krenkende at jeg, som jente må gå i militæret eller sivil tjeneste. Jeg syns jeg har møtt nok motgang fra før av. Så det jeg lurte på er om det er noen rettigheter eller noe som gjør at jeg ikke trenger å gå? Har så forferdelig lyst å slippe? Jeg vill ikke bli soldat. Takk på forskudd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Så lenge du er per definisjon gutt/mann med maskulint personnummer i folkeregisteret, så er det riktig som du sier at du etter hvert blir vernepliktig. Men det betyr ikke at du nødvendigvis behøver å gjennomføre militærtjeneste.


Det er flere steg der du kan bli «fritatt» fra å blir innkalt av Forsvaret. Det første du skal igjennom er sesjon del 1. Det er et skjema du skal fylle ut på Internett. Der finner Forsvaret ut om du skal gå videre til sesjon del 2. Hvis du ikke går videre, så er saken ute av verden, og du behøver ikke gjennomføre militærtjeneste. Ca. 20 000 av et årskull på drøyt 60 000 går videre.


Hvis du likevel skulle gå videre, så kan du søke om fritak dersom du er pasifist.

 
Hvis du ikke er pasifist, så kan du søke om fritak av andre grunner, slik som helseplager og tilsvarende (dokumentasjon er nødvendig) eller utsettelse på grunn av utdanning etc. Du får også en samtale med en sesjonslege på sesjon del 2.

Men disse detaljene er litt tidlig å tenke på som 14-åring, fordi det er mange år til du kan søke om fritak. Du får sesjon del 1 i det året du fyller 17. Da får du som sagt svar på om du går videre og kan være en aktuell kandidat for Forsvaret, og eventuelt tenke på å søke om fritak. En eventuell militærtjeneste starter tidligst fra du er 19 år, så du har god tid på å søke hvis det skulle bli aktuelt.


Håper du fikk svar, hvis ikke er du også velkommen til å ringe Forsvaret på 03003 (innvalg 1) for å ta opp spørsmålet.

 

Lykke til videre!

 

Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv