Hopp til hovedinnholdet

Jeg har Aspergers syndrom. Dette har jeg ikke brydd meg om tidligere men nå er jeg blitt usikker på meg selv. Jeg vurderer meg selv, hvordan jeg går, snakker eller reagerer. Jeg er flau over stemmen min. Jeg skammer meg og er fortvilet over å være annerledes.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk diagnosen Asperger/ Autisme når jeg var rundt 4 år. Har egentlig aldri brydd meg om det, eller at jeg er annerledes enn de andre. Intill nå har jeg blitt veldig pirkete på hvordan jeg snakker, går, reagerer osv. Er ofte veldig stille fordi jeg er så flau over å snakke, det å høre sin egen stemme. Mange sier jeg snakker veldig lavt eller ignorerer meg. Uansett, så hadde vi en samfunnsfagstime om Hitler om at han og Nazister så jøder på som uverdige, men også psykisk utviklingshemmede, og da kjente jeg at det slo meg. Vet at det vises hat mot autister i dag også. Sånn sett burde jeg ikke bry meg, men jeg har siden gått med skam i meg. Mvh fortvilet jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Det er vanskelig å være ungdom og i tillegg ha en diagnose. Du gir inntrykk av at du strever mye med å finne ut hvem du er og på hvilken måte du er annerledes en dine jevnaldrende. Du opplever også at enkelte mennesker med ulike tilstander blir sett ned på av andre. Helt ekstreme situasjoner har oppstått slik som i Hitler tiden. Det Hitler gjorde smerter fremdeles utallige mennesker direkte og indirekte her i verden.

Du er midt i ungdomsårene og i puberteten. I denne perioden vil ungdom forsøke å finne ut hvem de er. Man må bli kjent med seg selv på nytt. Dette skjer med at man sammenligner seg med jevnaldrende. Det er helt typisk at man føler seg annerledes i denne tiden. Dette er en svært vanskelig følelse. Det tryggeste er å være så lik som mulig alle andre. Hvis du ser rundt deg er det sikkert mange ungdommer som har like klær og hårfrisyre. Dette gir trygghet i ungdomstiden. I puberteten forandrer kroppen seg til å bli voksen. Følelsene blir også kraftigere. Det vil si at man blir mer redd, flau, glad, sint etc. Dette gjør oss usikre. Hovedgrunnen er kjønnshormonene som utvikler seg og dette styrer vi ikke selv. Det skjer med alle. Det er helt typisk at alle blir usikre på seg selv i disse årene. Du legger vekt på din diagnose. Det er en del av det å bli voksen og bli bevisst sine fordeler og ulemper, sine sterke og svake sider. De som har sykdommer, tilstander eller syndromer må også lære dette bedre å kjenne. Å melde seg inn i Autisme foreningen kan være en god ide for å lære mer om dette.

Aspergers syndrom er en tilstand der man først og fremst har utfordringer knyttet til å være sosial. Det er faktisk mulig å lære seg å være sosial. Som voksen er det ikke alltid at vanskene er tydelige lenger fordi man har lært og øvd i alle år. Som voksen er det også akseptert at det er fint å være annerledes. Det er ikke slik at alle må være like. Ungdom ønsker å være like, men voksne liker å være seg selv. Det legges ved noen artikler der du kan lese mer om Aspergers syndrom. Her er også tips du kan øve på slik at det blir lettere å være sosial. Øvelse gjør mester.

Etter det du hørte om Hitler har du fått vanskeligheter med følelsene dine. Du kjenne skam og frustrasjon. Dette har du ingen grunn til. Du skal være stolt av det selv. Husk alle mennesker er like mye verdt. Mitt råd er at du skal tvinge deg til å tenke positivt. Det er mange mennesker i dag som har nådd langt med den diagnosen du har. For eksempel er det noen leger som har Aspergers syndrom. Disse legene blir ofte veldig gode innen sitt fagfelt. Av og til er det slik at en person med Aspergers syndrom kan holde på med sin interesse i det uendelige. Dette gjør personen veldig god til akkurat det, bedre en de fleste. Det du liker og trives med skal du bli bevisst. Kanskje finnes det en interessant jobb som passer til akkurat det. Jeg vet om en jente med Aspergers syndrom som elsket å bygge lego. I voksen alder jobber hun nå på laboratorium. Hun kan sitte lengre en de andre og studere ulike stoffer i mikroskop. Ingen har hennes tålmodighet. Hun er den beste. Tenk positivt.

Puberteten er en periode hvor selvfølelsen og selvtilliten blir påvirket. Det å ha en diagnose vil også gjøre dette vanskelig. Det legges ved en artikkel der du kan få tips til å tenke mer positivt og få troen på deg selv.

Hvis du ikke klarer å få tilbake den gode følelsen som du hadde før. Når du var mindre hadde du en trygghet, du brydde deg ikke. Som voksen blir det sikkert bedre igjen. Nå i ungdomsårene er det mange som synes følelsene sine blir vanskelige. Det er ikke godt å være trist uten å få trøst eller hjelp. Det er å anbefale å snakke med noen. Snakk med dine foreldre. Snakk med helsesøster på skolen. Hvis du får det virkelig vanskelig så er det BUP som vil kunne gi deg den beste hjelpen. I dag er det mange ungdommer som får hjelp av helsesøster og BUP.

Husk at du er like mye verdt som alle andre. Tenk positivt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser