Hopp til hovedinnholdet

Jeg har bipolar type 2 og angst. Jeg er nå stabil men har en del angst knyttet til deltidsjobb. Vurderer å si opp jobben. Hva burde jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har diagnosen bipolar type 2, men komorbid angst. Jeg er nå stabil på lamictal, men har ennå en del angst knyttet til en deltidsjobb. Nå jobber jeg bare der annen hver helg, men har jobbet der mye før jeg begynte på universitetet. Da jeg var ustabil og i opptrapping av medisinen hadde jeg ekstremt mye angst før, på og etter jobb, og jeg sliter ennå med det. Over en uke før jeg skal jobbe begynner jeg å stresse og grue meg. Jeg lurer på om dette også kan være fordi jeg assosierer arbeidsplassen med angst. Jeg vurderer veldig sterkt om jeg skal si opp jobben, og om det kommer til å hjelpe psyken min? Har tenkt på dette i over et halvt år nå, og det er tungt å presse meg gjennom dette. Trenger egentlig pengene, men tror jeg kan klare meg uten dem om jeg er økonomisk. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det med din lidelse.

Hvis jeg forstår deg riktig så har du mye angst som uttrykker seg som stress og  ved at du gruer deg i forhold til din deltidsjobb.

Jeg vil råde deg til å forsøke å opprettholde et så stabilt og forutsigbart liv som mulig. Ved å sørge for nok søvn, regelmessige måltider, fysisk aktivitet og nok hvile så vil du ha gode forutsetninger for å leve godt med lidelsen din.

Stress kan i verste fall forverre symptomer og du kan få økt angst slik som du beskriver.

Det er mange med bipolar lidelse som er mer sårbare for stress og det å kjenne etter hvordan dette påvirker din hverdag er viktig for hvordan du skal ha det så bra som mulig med lidelsen din.

Det er mange DPS'er (distriktspsykiatriske senter) som også holder kurs for mennesker som har en bipolar lidelse. Det å lære seg å kjenne igjen sine varselsignaler kan gjøre at det blir lettere å stoppe opp og gjøre noen grep slik at man forhindrer en depresjon eller hypoman periode.

Fastlegen din har oversikt over dette og kan henvise deg.

Det kan også være at du har noen rettigheter fra NAV som kan være verdt å sjekke ut.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

Når har jeg krav på sykepenger?

Syk og ligger i senga (colourbox.com)

Blir du syk mens du er i arbeid har du rett til sykepenger. Sykepengene skal kompensere for tapt arbeidsinntekt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser