Hopp til hovedinnholdet

Går det an å drepe fostret uten å dra til sykehus?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg og en gutt på 17 år hadde sex uten kondom for ca en måned siden. Igår tok jeg graviditetstest og det sto at jeg var gravid! Går det ann å drepe/fjerne ungen uten å dra til sykehuset? Jeg vil ikke si til mamma å pappa at jeg har hatt sex med noen før!!! Plis svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Og takk for at du skriver inn til Ung.no. Det er forståelig at du er fortvilet over at du har blitt gravid i en alder på 13 år. Det er nok ingen annen utvei enn å fortelle det til noen voksne du stoler på. Abort må en gjøre på et sykehus. Det er ikke noe en kan gjøre alene hjemme. Det er et ingrep som en lege må gjøre. 

Det er viktig at du ikke sitter med dette alene, men forteller noen voksne om det slik at du får hjelp til å ta abort. Hvis du ikke vil snakke med foreldrene dine alene vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsestasjon for ungdom eller helsesøster på skolen for en samtale. Du kan også ta kontakt med din fastlege

Vi råder de fleste til å snakke med foreldre, siden dette kan være vanskelig å stå alene med. Selv om foreldre blir forskrekket og kanskje sinte med det samme, vil de fleste støtte barna sine og gi god omsorg i en slik situasjon. 

Siden du er 13 år skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Det kan være grunner som at det er et veldig dårlig forhold mellom deg og foreldrene dine, ulik religion og fare for alvorlige konsekvenser. Da kan man få ta et ingrep uten at foreldrene får vite om det. 

Her finner du mer utfyllende informasjon om abort.

Abort er gratis, det gjelder også om man oppsøker lege for å prate om det på forhånd.

Som sagt må du snakke med noen voksne som du stoler på. Dette bør du gjøre så raskt som mulig.  Man kan ta abort til og med 12. svangerskapsuke (= 10 uker etter graviditetsstart!). Svangerskapsukene regnes fra første dag i siste menstruasjon, altså opp til 2 uker før man faktisk blir gravid.
Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man søke om dette. Søknaden skal vurderes av en nemnd som består av to leger og jenta skal lyttes til.

Det er derfor viktig at det ikke tar for lang tid før du får hjelp slik at du kan ta abort. 

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet