Hopp til hovedinnholdet

Jeg går første året på videregående skole og har funnet ut at jeg er gravid. Jeg vil beholde barnet. Hvilke rettigheter har jeg?

Jente 17 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er ei jente på 17 år som går første året videregående. Og nå har jeg funnet ut at jeg er gravid i 8 uke. Jeg ønsker og beholde dette barnet. For jeg har tatt en abort tidligere, og det skal jeg ALDRI gjøre igjen. Denne gangen brukte vi kondom, men det skjedde likevel. Kjæresten min ønsket ikke og fortsette forholdet, men han skulle stille opp for meg under graviditeten og etter barnet er kommet til. Men min mor og stefar støtter meg ikke i avgjørelsen min, og det gjør litt vondt. Jeg er en ganske seriøs jente, og tenker alltid nøye gjennom ting før jeg gjør det. Og jeg er klar for å sette dette livet til verden. Men også, hvordan gjør jeg dette med skole? man får jo permisjon? Også er det jo denne støtten i lånekassen du kan få inntil 42 uke eller noe. Kan jeg f.eks snakke med rådgiver og helsesøster på skolen min? På forhånd takk for svar. Hilsen jente 17.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!
 
Det virker som om du har tenkt gjennom dette ganske nøye, for du vil jo oppleve at hverdagen din blir snudd på hodet når du får et barn å ha ansvaret for. Det er bra kjæresten din støtter deg underveis og når barnet er født, for du vil ha stort behov for støttespillere. Selv om ikke din mor og stefar er positive nå, er det ikke dermed sagt at de ikke blir det etterhvert når de ser hvordan du ønsker at dette skal bli bra.
 
Husk at du som skal ha barn har flere typer stønads- og trygdemuligheter som kan hjelpe deg i en økonomisk vanskelig tid. ung.no har en egen artikkel der du kan lese mer om dette på www.ung.no/graviditet.
 
Jeg anbefaler deg å snakke med helsesøster på skolen din og rådgiver. Rådgiver har mye informasjon om hvilke rettigheter du har både i form av permisjonsreglement og i forhold til Lånekassen. Les også artiklene som ligger ved svaret.  
 
 
Lykke til videre:-)


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjæresten er gravid

Gutt tenker (colourbox.com)

Graviditeten var ikke planlagt. Hva gjør du? Hvordan kan du støtte opp om henne og hvilke rettigheter har dere? Les helsesykepleiers svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Uønsket graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om uønsket graviditet


Quiz: Hva vet du om pubertet?

Hva er gjennomsnittlig størrelse på erigert penis når man er utvokst?