Hopp til hovedinnholdet

Mor, stefar og stesøster mener jeg burde ta ADHD tabletter pga at de tenker jeg har det bedre med meg selv da. Jeg er ikke enig i dette da jeg føler meg ikke bra nå jeg tar disse. Jeg blir trist nå de hele tiden tenker på at jeg må ta tablettene.

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har ADHD og mammaen min vill jo at jeg skal ta tablettene mine, men når jeg tar de føler jeg meg ikke bra. det er en av bivirkningene på tablettene. mamma og stefaren min sier at jeg har det bedre med meg selv når jeg har tatt tablettene mine, men jeg mener de motsatte. jeg har det bedre uten de ikke med de. så klart de hjelper meg med skolen og å ha kontroll på følelsene mine, men de kan ikke vite hva jeg føler, de går ikke på medisin. stesøstera mi er like gammel som meg, hun mener også det samme som mamma. alle de andre vennene mine tenker ikke på ADHD en min i det hele tatt, de glemmer at jeg har det hele tiden. hvorfor kan ikke stesøstera mi også være sånn, vi er jo i samme vennegjeng å. hvorof tror de at jeg har det bedre med tablettene, når det ikke er sant i det hele tatt. hvordan skal jeg kunne være bli og glad, når alt de tenker på er om jeg har tatt tabletten eller ikke? jeg blir veldig trist, og det er vanskeligt for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Så bra at du skriver om din utfordring med familie og din egen helse. Du skriver at du blir trist da dere ikke er enig i ditt behov for å bli medisinert.

Her er det bare en ting å gjøre. Dette er din kropp, din helse og det er du som skal være fornøyd med legens behandling av deg. Du skal trives med den du er. Stol på deg selv det er du som bestemmer. Det er du som skal ta ansvar for ditt liv og din helse.

Da du er 15 år så må din mor fremdeles være med og være enig i disse valgene.

Det du skal gjøre er å oppsøke den legen som skriver ut din medisin for ADHD. Du skal ta med din mor. Sammen skal dere diskutere behandlingen og hva som er den beste løsningen. Du må ha ordet og legge frem din sak slik du føler det. Legen vil høre på deg. Din mor skal også komme med sine argumenter. Når dere tre snakker sammen vil det bli lettere for deg å forstå ditt eget beste.

Det er mange situasjoner som er viktig å tenke på, blant annet skole og karakterer. Får du bedre karakterer med disse medisinene så må dette vurderes nøye opp mot de bivirkningene du føler på kroppen din. Det viktigste er at du føler deg vel.

Lykke til med samtalen. Du er på god vei til å ta ansvar for din egen helse. Det er et modnings tegn.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse