Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg leve ett sundere liv?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en 13 år gammel jente som blir 14 i oktober. Jeg veier 92 kg og er 171 høy. Jeg har vært overvektig siden jeg ble født og jeg har strevet med vekten siden da. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre lenger. De i klassen min veier ca fra 50-70 kg, og jeg veier 92 liksom.. det er veldig flaut og ekkelt egentlig.. jeg har ofte tenkt på slankeoperasjon, siden treningen og maten jeg spiser ikke fungerer. Jeg trener ca 4 ganger i uka og jeg spiser egentlig ganske ofte. I tre dager nå har jeg drukket 3 store flasker brus siden jeg er syk, og det hjelper jo ikke akkurat. Jeg spiser ikke så mye usunt, men ofte jeg gjør det da jeg er syk. Har dere noen tips til meg? Jeg er litt redd for å spørre foreldrene mine og saken fordi jeg vet ikke hvordan de vil reagere. Funker en slankeoperasjon? Folk sier man må ha en god grunn og jeg har en veldig god en også. Jeg vet at på sykehus må man vente lenge, men en privat operasjon må man betale mye, så hva skal jeg gjøre??? Hjelp meg!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du opplever at du har strevd med vekten din hele livet. Det er ikke greit at du har hatt det slik. Det er fint at du skriver inn til ung.no og ønsker å få det bedre. Du skriver at du sammenligner deg med andre elever i klassen din og det er trist. Noen er høye, andre er korte, noen er tynne og andre tyngre. Det kommer av ulike ting. Det er hva en arver fra foreldrene sine, kosthold og livsstil.

Jeg forstår det slik at du opplever at du er for tung og ønsker å bli lettere. Det er flere ting du kan gjøre med det, men jeg vil ikke anbefale slankeoperasjon for deg som er så ung. Du er høy og ikke så tung. Kroppen din er i puberteten. Det er en tid der du vil forandre deg, finne ut hvem du er og finne din egen identitet. Derfor er det viktig at du trener på å like deg selv.

Ønsker du å gå ned i vekt er det viktig at du gjør det i samarbeid med en voksen som kan veilede deg og passe på at du ikke går ned for raskt. Det er ikke lurt å gå fort ned i vekt. Det som du kan gjøre selv er å være aktiv. Gå turer, danse og gjøre det du synes er gøy. Kutte ut søte drikker og erstatte det med vann. Spise mat som er sund og spise søtsaker og potetgull kun på lørdager. Det er viktig at du spiser faste måltider gjerne fire fem faste måltider hver dag. Blir du sulten mellom måltidene så kan du spise grønnsaker, frukt eller bære. Det er også bra å drikke vann og drikke søte drikker.

Ikke ha det travelt med å gå ned i vekt. Vær aktiv. Kroppen din vil i løpet av noen år gå fra å ha vært barn, så ungdom og så blir du voksen. Stol på deg selv!

Jeg tenker at det er fint om du snakker med foreldrene dine om hvordan du har det. Foreldrene dine har ansvar for deg og de skal hjelpe deg. Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen. Be om at hun følger deg opp. Det finnes ulike kurs/programmer en kan være med på i forhold til å få et bedre og sunnere liv. Snakk med din helsesøster på skolen om dette. Du kan også bestille time hos legen din. Leger kan mye om det å leve et sundt liv. Be om råd og veiledning også fra legen din om hvordan du kan få det bedre.

Det skal ikke være flaut og ekkelt å være deg. Få hjelp til å se hvor bra du er! Si til deg selv at du er flott. Skriv ned tre ting som du liker med deg selv. Skriv ned tre ting du liker å gjøre. Gjør ting du liker. Vær snill mot deg selv. Det er viktig å være sin egen bestevenn!!!!

Ønsker deg lykke til og alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene