Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det siste døgnet hatt brun utflod, men litt blod i, og i dag kom det også blod med avføringen min. Jeg er redd for at det kan være noe form for kreft. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg har det siste døgnet hatt brunt utflod, men litt blod i, og det er enda 2 uker til jeg skal få mensen. Idag kom det også blod med avføringen min. Jeg lurer på hva dette kan være? Jeg har en tendens til å overbekymre meg, og er redd for at det kan være noe form for kreft. Leste at man burde ta blod i avføringen alvorlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du kan slappe helt av. Det er svært sjelden at unge jenter får kreft, og om man får det er blod somregel et sent symptom. Ofte vil man føle seg syk lenge før man opplever at det er blod i avføringen.

Når man er ung og gjennom hele puberteten kan mensen være uregelmessig. Det kan gå fra to uker mellom hver gang man får mensen til flere måneder. Dette kan altså være en liten mens.

Om du bruker hormonell prevensjon, er mellomblødninger og brun utflod en normal bivirkning.

Mange får en lite blødning når man har eggløsning. Siden det er to uker til mensen, er det sannsynlig at dette er grunnen til blødningen. 

Grunnen til at blodet er brunt og ikke rødt, er fordi blodet har brukt så lang tid fra livmoren og ut at det har rukket å koagulere på veien :-)

Blod i avføringen som er rødt og friskt, kommer fra slimhinnen i anus. Det kan man få om man har hatt hard avføring som har laget rifter i slimhinnen. Hemoroider kan også gi blødning. Hemoroider er helt ufarlig, men plagsomt. Det kan enkelt behandles med en salve du får kjøpt på apoteket uten resept :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene