Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hvitt belegg på tungen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har for tiden hatt ett hvitt belegg på tungen. Noe dager viser det nesten ikke, mens andre dager er tungen min hvit, og ofte er det også akkurat som små hår i munnen, som ofte tankremen setter seg fast i osv. Jeg tenkte kanskje det var mangelsykdom siden leste på nett, men jeg føler meg veldig fin i form, selv om jeg tenker mye og har isolert meg en del i det siste, fordi jeg tenker så mye på om jeg er lesbisk, noe jeg mest sannsynlig er. Har også hørt at det det kan være soppinfeksjon? Passer det med beskrivelsen på tungen min? Jeg mærket også i dag at jeg hadde akkurat som et hvit belegg litt inni kjeden.. Har aldri sett der med speil før så vet ikke hvor lenge det har vært der. Har gått på isotretinoin og har hørt at soppinfeksjon kan skyldes antibiotika? Er isotretinoin antibiotika? Men tenkte det sikkert teller også hvertfall siden det er stærkere en vanlig antibiotika? Høres dette ut som soppinfeksjon eller tror du jeg kan mangle jern eller noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 16 år!

Det kan høres ut som at du har sopp på tungen. Sopp har vi normalt i munnen, men det er først når forsvarssystemet vårt svekkes at det kan vises som hvitt belegg på tungen. Det er mange som opplever å få sopp i munnen når de tar antibiotika.

Isotretinoin er ikke et tradisjonelt antibiotika, men et middel med antibakteriell effekt. Men det kan godt være at du har fått sopp på tungen på grunn av det.

Det hvite belegget skal kunne skrapes bort fra tungen med for eksempel neglen. Noen ganger blir tungen rød og kan begynne å blø litt når du gjør dette. 

Når det gjelder det hvite belegget i skjeden tror jeg det helst er talg fra talgkjertlene. Det er viktig å vaske godt mellom kjønnsleppene slik at denne talgen ikke blir liggende der for lenge. Da kan det bli vond lukt. Det er nok å skylle med rent vann en gang om dagen. 

Sopp i skjeden er ganske vanlig hos jenter, og det kan merkes ved at man begynner å klø og det kan være rødt og sårt.

Det finnes god behandling for sopp på tungen, så det er lurt å ta kontakt med fastlegen din så han kan se på det.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse