Hopp til hovedinnholdet

Hadde en periode med slanking/ spiseforstyrrelse og mistet mensen. Har lagt på meg igjen, men har fortsatt små pupper. Dette går utover den psykiske helsen min. Skyldes dette slankeperioden jeg hadde? Finnes det noe jeg kan gjør?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente som går i 9.klasse.I 7 klasse begynte jeg å bry meg veldig mye om vekt og begynte å slanke meg og mistet mye vekt.Jeg fikk mensen i 6 klasse, og i slutten av 7 så mistet jeg den helt,og puppene mine sluttet også å vokse.Jeg hadde rett og slett stoppet pubertetsprossesen.I slutten av 8.klasse innså jeg hvor teit jeg var og begynte å spise mer og mer.Jeg hadde til slutt klart å legge på meg sunne 8kg.Nå er jeg 166cm og veier 54kg og går fortsatt opp i vekt, og ved hjelp av progesteronpiller klarte jeg å få mensen tilbake.Men brystene har ikke vokst en cm siden 7.klasse.De finnes så å si nesten ikke og klarer ikke å fylle opp en 70A engang. Dette begynner svært å gå utover den psykiske helsa mi, jeg er veldig lei meg og hater meg selv pga spiseforstyrrelsen jeg gjorde mot meg selv. Alle de andre venninene mine har mye større pupper enn meg og jeg får dårlig selvtillit hver eneste dag.Finnes det noe jeg kan gjøre?Ta noen hormonpiller for å få i gang vekst? Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år!

Jeg forstår at du er fortvilet over at puppene dine er små og at du lurer veldig på om dette har sammenheng med at du slanket deg mye og mistet mensen en periode.

Du lurer også på om kan ta hormoner eller det er andre ting du kan gjøre for å få større pupper.

Jeg kan trøste deg med at størrelsen på puppene dine når de er utvokst, ikke vil avhenge av om du har hatt denne "spiseforstyrrelsen". Når du nå er normalvektig vil puppene utvikle seg normalt. Slankeperioden har nok stoppet pubertetsutviklingen en periode, men når du nå har kommet deg opp i vekt og begynt å produsere kjønnshormoner (østrogen) igjen, så har utviklingen komme i gang igjen.

Jeg råder deg til å være litt tolmodig enda. Du trenger nemlig ikke å være ferdig utviklet før du er 17-18 år, så puppene dine kan fortsatt vokse en del.

Hvor store puppene dine vil bli når du er ferdig utvokst, avhenger av arv og gener du har fått fra dine foreldre. Du kan studere kvinnene i familien din og se hvor store pupper de har, så få du kanskje en pekepinn på hvordan dine blir også. Det er ingen hormoner eller andre medikamenter du kan ta for å få større pupper.

Det er viktig å lære seg å bli glad i og akseptere den man er. Alle er like flotte på hver sin måte. 

Jeg legger ved et par artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse