Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvordan en operasjon for å fjerne skjoldbruskkjertelen foregår

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, eg skal mest sannynleg operere vekk skjoldbruskkjertelen på grunn av bettenele. Eg har også struma, og strumaen presse veldig på halsen og matrøre, å då får eg ikkje puste skikkelig å når eg skal svelle mat så kjem det opp igjen åso må eg tygge det meir. Korleis foregår en sann oprasjon? Kva komplikasjonar kan det vere? Eg er litt redd ordet oprasjon. Takk for svar på forhand

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen gjør man blant annet ved plagsom struma slik du beskriver at du har. Avhengig av hvor stor strumaen er, fjernes hele eller deler av skjoldbruskkjertelen (thyreoidea). (kilde: Medisinsk leksikon)

Det finnes ofte en rekke spesielle forholdsregler som har betydning for nettopp den type operasjon du skal gjennomgå. I forbindelse med innkallelsen sender sykehuset en veiledning om hvordan man skal forberede seg, hva man skal huske å ta med seg, hva som vil skje, osv.

Alle som skal gjennomgå en planlagt operasjon skal på forhånd ha en samtale med en kirurg som finner ut hvilken type operasjon som skal foretaes.

  • Skal man opereres ved innleggelse blir man vanligvis innkalt til sykehuset på forhånd, for forberedelser. Det blir tatt blodprøver, og andre nødvendige undersøkelser. 
  • Når man kommer på sykehuset, blir man ønsket velkommen av en sykepleier og informert om hva som skal skje under innleggelsen.
  • Dagen før operasjonen vil man få besøk av en anestesilege som sammen med deg planlegger hvilken bedøvelse som skal brukes, og hvordan dette skal foregå. Man får eventuelt tilbudt en beroligende pille på operasjonsdagen.
  • Ved planlagt operasjon kreves det at man er fastende i minst 6 timer. Fasten gjelder for fast føde, væske og tobakksrøyking. Det er tillatt å innta eventuell morgenmedisin som utleveres av sykepleieren på operasjonsdagen.

Etter thyroideaoperasjon, kommer man seg raskt og kan som regel reise hjem dagen etter operasjonen. 

Du kan lese mer om Struma her.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse