Hopp til hovedinnholdet

Han har helseangst, er redd og stresset.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 19 som føler at jeg har helseangst, jeg har intenst frykt på det å bli lammet i hele kroppen. Jeg hater tanken på det og er redd for at det påvirker kroppen min. Jeg blir redd og stresser når jeg tenker på det, vil det påvirke helsen min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt (19)

Så fint at du skriver til ung.no når det er noe du lurer på.

Du skriver at du har en intens frykt for å bli lammet i kroppen og at du tenker mye på dette. Det at du bruker mye tid og krefter på å tenke på dette, stresse og engste deg, vil påvirke helsen din på en negativ måte. Du kan symptomer som å bli trist, stresset, sliten og trøtt.

Personer med helseangst vil bekymre seg mye for smerter eller andre endringer i kroppen sin, de følger ofte veldig med og lurer på hva som kan være tegn på sykdom.

I perioder kan mange merke bekymring for sykdom, det kan skje hvis man kjenner noen som har blitt syke, hvis man er mye stresset eller sliten eller når man har fått kunnskap om en sykdom man ikke har hørt så mye om. Å kjenne på bekymring og lure på om man kan være syk, trenger ikke bety at man har helseangst.

Du er redd for å bli lam. Det er svært sjeldent at mennesker blir plutselig lammet i kroppen. Hvis det skjer er det pga alvorlig sykdom eller ulykke, men også det skjer sjeldent.

Det jeg tenker er det beste du kan gjøre, er å snakke med en helseperson om dine bekymringer. Det hjelper ofte å dele tanker og bekymringer med noen som har god kunnskap om det. Utforsk disse tankene. Er de hjelpsomme? Er de sanne? Er det sannsynlig at det vil skje?

Du vil også da kunne få konkrete svar på det du lurer på og bekymrer deg om. Du kan gå til fastlegen din eller gå på helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber helsesøstre, leger og ofte psykologer/psykiatriske sykepleiere, og det er gratis.


Lykke til og ta godt vare på deg selv!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse