Hopp til hovedinnholdet

Jeg spiser for likte, bare noen få biter. Hvis jeg spiser mer blir jeg ofte kvalm og kan få vondt i magen (har IBS). 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ville bare si at jeg er en jente som sliter med å spise. Jeg spiser alt for lite. Grunnen er at jeg blir mett med en gang. Etter ett par tygg kjennes det ut som jeg ikke har plass til mer selvom jeg var skubbsulten rett før jeg begynte å spise. Hvis jeg spiser mer blir jeg ofte kvalm og kan få vondt i magen (har IBS). Alle kommenterer hver gang jeg spiser sammen med noen "Skal du ikke spise mere? Du har jo knapt spist". Hver gang jeg er på restaurant ber klarer jeg alltid bare å spise en kvart porsjon, og da pleier alltid servitørene å stirre rart på meg eller kommentere det. Men jeg blir i bare stappmett med det er det mange som sliter med å skjønne. Jeg er ca. 175-176 og veier i ca. 60 kg til info. Hva er problemet og hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det høres slitsomt ut for deg å ikke kunne spise deg mett, og å stadig få kommentarer på hvor lite du spiser. Selv om du spiser lite, har du en helt normal vekt

Irritabel tarmsyndrom (irritable bowel syndrome, IBS) er en fellesbetegnelse for flere plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre. Det kan være magesmerter, oppblåsthet, forstoppelse eller diaré.

Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til syndromet, men flere faktorer synes å være innblandet i syndromets utvikling: arvelighet, kosthold, tykktarmsbakterier, lavgradig inflammasjon og unormale hormonproduserende celler i mage og tarm.

Mange opplever smerter etter matinntak og føler bedring etter toalettbesøk.

Livsstilsendringer kan bidra til å dempe og kontrollere plagene ved irritabel tarm, slik at du får hjelp til å leve et mest mulig normalt liv slik du selv ønsker. Mange opplever tilstrekkelig symptomlindring ved å følge disse generelle rådene for irritabel tarm:

  • Regelmessige måltider, tygg maten godt, sitt ned og ta det med ro rundt måltidene.
  • Unngå å hoppe over måltider eller la det gå mer enn 3-4 timer mellom måltidene.
  • Drikk minst 8 glass vann (1-1,5L) eller andre drikker uten koffein, for eksempel urtete.
  • Begrens te og kaffe med koffein til 2-3 kopper hver dag.
  • Begrens inntak av alkohol og kullsyreholdige drikker.
  • Individuell tilpassing av kostfiber. For noen kan det hjelpe å begrense inntaket av fiberrik mat som grovt eller fiberrikt mel og brød, frokostblandinger med kli og hele korn.
  • Ved avføringsforstyrrelser (forstoppelse og/eller diarè) kan det hjelpe å spise mer vannløselig fiber gjennom for eksempel havre (havre-basert frokostblanding eller grøt) og linfrø (1-2 ss) daglig.
  • Begrens inntak av frukt til 3 porsjoner per dag hvor en porsjon er ca. 80 gram som tilsvarer for eksempel en kiwi.
  • Unngå sukkerfri tyggegummi og pastiller som inneholder mye sukkeralkoholer som for eksempel sorbitol.

Symptomene ved irritabel tarm blir bedre med tiden, men går sjelden over av seg selv. Kunnskap om sykdommen kan hjelpe deg å håndtere symptomene på en bedre måte og gi deg en følelse av kontroll. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe, spør gjerne legen din om råd. 

Her kan du lese mer om IBS

For hjelp og veiledning er det lurt å snakke med fastlegen din. Det er også fint å ha en samtalepartner når ting er vanskelig. Helsesøster på skolen din kan gi deg råd og hjelp og være en god støtte for deg når du har det vanskelig!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn