Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre true med å kontakte skole, lærer etc.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Har en forelder lov til å "true" med å kontakte skolen / lærer eller helsesøster hvis jeg ikke gjør som h*n sier? Jeg føler h*n bruker disse truslene for å fremme sine meninger om saker vi er uenige i, som for eksempel lett-motorsykkel eller kostilskudd. Jeg vet h*n bestemmer over meg til jeg er 18, men h*n har gått over fra en jern-hånd til å true med å kontakte dem i stedet for. Slik: "Gjett om jeg skal kontakte "skolen, helsesøster, læreren" for å få de til å ta dette opp i klassen". Noe h*n vet vil potensielt skape ubehagelige situasjoner for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for viktig spørsmål fra deg.

Foreldre kan kontakte hvem de vil for å få hjelp i foreldrerollen. Du trenger sannsynligvis ikke bekymre deg for læreren din eller helsesøster. De vet mye om hvordan ungdom tenker og hvordan de har det i ungdomsårene. Lærere og helsesøster jobber også mye med å gi råd og veiledning til foreldre om hvordan de kan være gode og trygge voksenpersoner for ungdom i ungdomsårene.

Snakk gjerne med læreren din og helsesøster selv. Så er de litt forberedt på hvordan de kan snakke med de voksne hjemme hos deg hvis de tar kontakt. Si noe om hva du trenger, så kanskje det blir helt supert for deg om noen hjemmefra ringer skolen. Kanskje læreren din eller helsesøster kan snakke litt om at det å være truende ikke alltid er så lurt.

Lærere pleier ikke nødvendigvis gjøre det foreldrene ber dem om selv om foreldrene har et ønske om noe læreren skal si eller gjøre i klassen. Si gjerne i fra om at du er redd for at de voksne hjemme hos deg skal sette deg i en vanskelig situasjon.

Trusler er sjelden en god metode å bruke for å få det som en vil. Kanskje du skal etterspørre hva den voksne hjemme hos deg er bekymret for? Mye sannsynlig handler dette om at voksne prøver å ta ansvar og er bekymret for at de ikke klarer å ivareta foreldreoppgaven godt nok.

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse