Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Oppblåst mage

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei,jeg er en gutt på 14,5 år 168-169 cm høy og rundt 51 kg. Jeg strever VELDIG med oppblåst mage. Det skjer hver eneste dag. Jeg er en aktiv gutt vil jeg påstå (spesielt sommer) om vinteren trener jeg 5 dager i uken (kroppsvekt ikke vekter) + gåing frem og tilbake til skolen (2 km hver vei). Jeg pleier å stå opp med en relativt stram og flat mage. Spesielt i helgene da jeg har fått mer søvn enn det jeg får i ukedagene, og da jeg går på do itillegg (nrm 2)om morningen. Det er skoledagene som er verst, jeg får oppblåst mage etter frokost eller lunsj. Jeg pleier som regel å gjøre nrm 2 på doen i ukedagene etter middag. Da blir den ikke det samme som om morningen i helgene, men mindre. Jeg vil ikke si at jeg spiser mye, heller ikke sinnssykt lite men nogelunde normalt, kanskje litt under normalen også. Jeg pleier å være trøtt hver eneste skoledag tror det er pga mangel på søvn. Når jeg ble født var jeg ikke allergisk mot noe. Kan søvnen påvirke oppblåst mage,drikker ikke mye vann om dagen

Besvart 12.01.2018 22:57
 

Svar
Hei på deg.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du har et stort problem og det er at du har veldig oppblåst mage. Jeg skjønner veldig godt at du opplever det som plagsomt.

Du forteller at du drikker lite vann og jeg tenker at det er viktig at du drikker mer vann. Det er sunt for deg uansett.

Du forteller også at du er i en del fysisk aktivitet, noe som vi også vet at er bra for magen og tarmene våre. Så det skal du fortsette med.

Jeg tenker at det kan hende du har det enten en matintoleranse eller at du bare har det som kalles for irritabel tarm. Det betyr at magen din reagerer på noen matvarer. Du kan søke på irritabel tarm på internett. Det er en diett som kalles for FODMAP som du også kan lese om for å finne ut om du vil prøve den. Det er ikke en slankekur, men man skal unngå visse matvarer som gjør at man får mer luft i magen.

Det kan hende du reagerer på melkeprodukter eller hvetemel. Kan du klare å unngå en av disse tingene i noen dager eller uker for å se om det blir bedre? Snakk med foreldrene dine om dette slik at de kan hjelpe deg. Kanskje har en eller begge det samme problemet som deg?

Håper dette var til hjelp for deg og at du får det bedre snart. Lykke til, og skriv gjerne til meg igjen.

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse