Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Vond lukt nedentil

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med lukt i underlivet.. går på p-piller og dusjer annenhver dag.. en periode jeg hadde sopp og brukte soppkrem, det ble bedre.. men nå er det en fiske aktiv lukt blandet med tisset-på-seg-lukt(?) den er ihvertfall veldig plagsom.. jeg svetter mye ut av rumpa og er ofte svett i underlivet etter en lang dag.. uansett om jeg går med stramme eller løse bukser/undertøy... jeg blør mye under mensenperioder og har hatt dette lukt og svette problemet lenge ønsker å bli kvitt det... utfloden er veldig variert fra hver måned og har lest at det kan være bakteriel vaginose men ønsker ikke dra til legen med det... hva kan jeg gjøre?? Lest også mye om sånn ting man kan bruke for å endre pH balansen der nede med naturell yoghurt opp i fitta og spise mer hvitløk, oreganoolje, eddik bad også videre, men vet ikke hvor sikkert det er?? Er det verdt et forsøk PLIS HJELP MEG orker ikke de store mengdene utflod heller og svette og lukt heeeeeele tiden.

Besvart 12.01.2018 23:01
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du har skrevet til ung.no.

Du forteller at du bruker p-piller og du plages av at det lukter vondt av underlivet ditt. Jeg skjønner godt at du ikke ønsker at det skal lukte vondt av deg.

Vond lukt nedentil kan være mange ting, og i fravær av andre symptomer eller tegn på at noe er galt, trenger dette strengt tatt ikke være noe du skal behandles for. Vond lukt fra underlivet er som regel ikke forårsaket av en sopp infeksjon, da dette som regel bare gir luktfri utflod og kløe.

Du bør se den vonde lukten an, vaske med lunkent vann og kun bruke intimsåpe nedentil. Du kan forsøke med melkesyretabletter som du kjøper på apoteket. Dersom dette ikke hjelper og den vonde lukten vedvarer, anbefales det å få tatt en gynekologisk undersøkelse. Det kan som du sier.være bakteriell vaginose, noe som er enkelt å behandle. Det er ikke sikkert det er nødvendig med en gynekologisk undersøkelse heller.

Videre vil jeg si at lukt er et subjektivt problem, og ganske ofte oppfattes som mye voldsommere av personen selv, enn av omgivelsene. Kanskje du ikke lukter så ille som du faktisk tror selv? Veldig få mennesker med god hygiene lukter egentlig uutholdelig. Snakk med fastlegen din eller legen på nærmeste helsestasjon for ungdom, og spør hva han/hun mener om saken.

Håper dette var til hjelp for deg og at det ordner seg for deg. Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse