Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Vond lukt nedentil

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år, og jeg lurer veldig på en ting. Jeg har i det siste merket at det lukter litt rart «der nede», og jeg lurte på hva jeg burde gjøre. Det er nå så ille at det faktisk lukter igjennom buksa, noe som gjør at jeg trekker meg fra folk og blir mer isolert. Utfloden min har kommet i større mengder enn det det gjorde før, og den er ganske flytende og illeluktende. Mensen lukter også verre enn vanlig. Jeg er ikke seksuelt aktiv, hvis du lurte på det. Burde jeg si ifra til mamma slik at vi kan dra til fastlegen sammen, eller burde jeg dra alene? Og må man dra til lege eller gyno for å sjekke underlivet? Jeg føler selv at jeg kanskje har bakteriell vaginose, ettersom at jeg har søkt litt på nettet og dette hører mest logisk ut. Har da lest at dette går bort ved forskjellig medisin som f.eks antibiotika. Hvor lenge varer denne kuren før den faktisk virker? Vet at dette ble veldig mye, men jeg vil virkelig bli kvitt dette «pinlige» problemet mitt. Hilsen jente 15 år

Besvart 12.01.2018 23:03
 

Svar
Hei på deg.

Takk for at du har skrevet inn spørsmål hit.

Du forteller at du har merket den siste tiden at det lukter litt annerledes og rart av deg nedentil enn før.

ond lukt nedentil kan være mange ting, og i fravær av andre symptomer eller tegn på at noe er galt, trenger dette strengt tatt ikke være noe du skal behandles for. Vond lukt fra underlivet er som regel ikke forårsaket av en sopp infeksjon, da dette som regel bare gir luktfri utflod og kløe.

Du bør se den vonde lukten an, vaske med lunkent vann og kun bruke intimsåpe nedentil. Du kan forsøke med melkesyretabletter som du kjøper på apoteket. Dersom dette ikke hjelper og den stygge lukten vedvarer, anbefales det å ta en tur til legen. Jeg synes det høres ut som om du kan ha det som kalles for bakteriell vaginose. Det er ikke en seksuelt overførbar sykdom, men en opphopning av bakterier man naturlig har i skjeden. Når det blir for mange av dem, lukter det slik som du beskriver og da må du ha behandling.

Videre vil jeg si at lukt er et subjektivt problem, og ganske ofte oppfattes som mye voldsommere av personen selv, enn av omgivelsene. Kanskje du ikke lukter så ille som du faktisk tror selv? Veldig få mennesker med god hygiene lukter egentlig uutholdelig. Snakk med fastlegen din eller legen på nærmeste helsestasjon for ungdom, og spør hva han/hun mener om saken.

Jeg synes du skal fortelle det til moren din, slik at hun eventuelt kan bli med deg til legen. Det er opp til deg. Men hvis du trenger medisiner så er det lurt at hun er med deg. Da kan dere hente det på apoteket rett etter legetimen.

Håper du finner ut av det og at du får ordnet opp i det. Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse