Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente som alltid har slitt med overvekt (jeg er vel ikke nødvendig vis giga) men jeg veier Ca. 60+ kg og har alltid følt meg litt uggen når det gjelder sitte i fanget eller tillitsfall vertfall å gå på do med andre. Jeg har følt det sånn lenge og for litt siden begynte jeg å kutte meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente som alltid har slitt med overvekt (jeg er vel ikke nødvendig vis giga) men jeg veier Ca. 60+ kg og har alltid følt meg litt uggen når det gjelder sitte i fanget eller tillitsfall vertfall å gå på do med andre. Jeg har følt det sånn lenge og for litt siden begynte jeg å kutte meg. Men en venn av meg overtalte meg til å si ifra til en voksen jeg stolte på, men han sa det videre ril helsesøster mamma og pappa så jeg føler meg litt sviktet. Men jeg ser for meg at hvis jeg bare kunne blitt tynnere ble alt bedre. Men jeg blir bare ikke tynnere... jeg trener 9timer i uka likevel er jeg tsjukk? Hvordan kan jeg gå ned i vekt??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Takk for at du skriver til oss! Du sier du alltid har slitt med overvekt. Du sier ikke noe om hvor lang du er og derfor er det vanskelig for meg å kunne si noe om du er overvektig i i tilfelle hva du burde veie. 

Nå vil jeg først og fremst si at du nå er i en periode av livet hvor det skjer mye med kroppen din og du vokser og utvikler deg mye.  Hvor mye du bør veie kommer også an på mange ting,- benbygningen din, kroppsformen din og arvelige faktorer spiller alle inn. Ikke alle har en lang og slank kropp og det skal heller ikke alle ha. Men det er heller ikke bra  for kroppen din å veie for mye. Du sier du trener 9 timer i uka og det er ganske mye. Og det betyr da at du har mye muskler og at du sikkert har en fast kropp?

Du sier også at den du betrodde deg til hadde snakket med helsesøster og foreldrene dine og det synes jeg egentlig er fint siden vedkommende sikkert ble bekymret for deg og ikke turde sitte med ansvaret rundt det du hadde betrodd alene. Og jeg tenker også at helsesøster kan være en god rådgiver og samtalepartner for deg både når det gjelder kroppen din og det at du har begynt å kutte deg pga vekten din. Det er også andre ting som kan være med å spille inn og da er det viktig å kunne ha noen å snakke om dette om. Så jeg vil anbefale eg å snakke med helsesøster på skolen din. Hun kan også mye om kosthold og kan rådgi deg ut fra  hva du spiser.  Du sier ikke noe om det her og da vil det være for generelt og omfattende å gi deg råd om hav du kan spise om du vil redusere vekten din noe. Men det jeg kan si er at om du drikker mye brus og spiser godteri, chips og mye ferdigmat, kan det være til stor hjelp å bare kutte ned på det i første omgang. Når du trener såpass mye forbrenner du også mye. Siden du er i ev vekstperiode, skal du ikke slanke deg på "gammeldags" vis, men heller endre og legge om kostholdet ditt. Og til det trenger du også hjelp av foreldrene dine som sikkert er de som står for innkjøp og matlaging hjemme hos der. 

Så å også snakke med den vil jeg også anbefale deg å gjøre. 

Jeg legger ved et par artikler som det også kan være nyttig for deg å lese. 

Jeg håper dette kan være litt hjelp på veien!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse