Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg dra til fastlegen for mitt høye stoffskifte? Har også anoreksi.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har Anoreksi og har hatt det i rundt 3 år nå jeg går til BUP og de har tatt blodprøver av meg i lang tid men det som er annerledes med mine blodprøver i forhold til de fleste med anoreksi er at om jeg er undervektig eller ikke så har jeg likevel et høyt stoffskifte jeg ble til og med innlagt på sykehuset på grunn av det høye stoffskiftet mitt men også for undervekten, men noe som jeg egentlig er ganske beskymret for er at jeg noen ganger kan få smerter i brystet spesielt etter at jeg har spist jeg må bare krølle meg sammen til en ball fordi det gjør så vondt det føles ut som om jeg har vondt i hjertet mitt det skjer ikke så ofte, jeg er også beskymret for at jeg har en hvilepuls på 82 - 85, jeg føler meg veldig ekkel fordi de som har høy puls ofte er dårlig trent, jeg bare går rundt å føler meg overvektig når jeg skal sitte i en stol tenker jeg at jeg ikke kommer til å få plass i stolen at alt fettet mitt bare skal henge på utsiden.Burde jeg dra til fastlegen min for stoffski?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du trenger å få litt mer informasjon om høyt stoffskifte, som du har fått beskjed om at du har. Jeg synes du skal gå til legen din på bup eller fastlegen din (avhengig av hvem som følger deg opp) og be om mer informasjon om hva dette innebærer for deg. Du bør fortelle om dine symptomer/plager slik at de kan fortelle deg litt om hvordan du skal forholde deg til dem.

Plagene du forteller om kan godt være det høye stoffskiftet, men det kan også være andre ting. Derfor er det viktig å få sjekket det ut med legen.

Når det gjelder tankene om at du er overvektig og dårlig trent, høres det ut som tanker som anoreksi gjerne tvinger frem uansett hvor lite det passer med virkligheten. Anoreksi er en ekspert på å få mennesker til å føle seg ekle og dårlige. Om du ikke allerede snakker med behandleren på bup om dette, synes jeg du skal ta opp disse tankene der, slik at dere sammen kan jobbe mot å stå i mot dem.

Jeg legger ved noen artikler du kan se på.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser