Hopp til hovedinnholdet

Eg har aldri følt trengsel etter å vere i et forhold. Aseksuell?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Eg tror eg e asexuel. Eg har aldri følt trengsel etter å vere i et forhold. Eg la aldri merke til andre på den måten vennene mine gjorde, forsto aldri koffor dei snakka om gutter eller jenter på ein fysisk eller emosjonell måte. Har alltid tenkt at da va fordi eg er sein og eg er for ung. Eg forstår ikkje begrepe attraksjon for eg har aldri følt da for noen. Er det feil å definere meg som asexuel om eg ikkje er sikker på om eg bare er for ung til å vite bedre eller om eg egentlig er det?

Besvart 11.10.2018 19:40
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanskelig å svare på om du er aseksuell. 
Du skriver ikke om du onanerer, stimulerer kjønnet ditt. Det er stor forskjell på når tid man kommer i puberteten. Noen begynner tidlig, mens andre igjen starter senere. Når man kommer i puberteten lages det kjønnshormoner i kroppen som setter i gang den fysiske utviklingen, og da oppdager mange at de nyter å utforske og finne måter å stimulere kjønnet sitt på. Interessen man har for dette varierer. For å tenne seksuelt må man ha en viss mengde testosteron, også de som har jentekropp. Du kan lese mer om dette med kåthet og onanering i artikkelen om jenter og pubertet og den om kåthet, onanering og orgasme. Hvis du ikke er vant til å onanere, er dette noe du kanskje kan utforske for deg selv?  
Det er også stor forskjell på hvor lett man forelsker seg eller får romantiske følelser for andre. Noen forelsker seg hele tiden og er forelsket i flere samtidig, mens andre ikke gjør det. Det er en del som er voksne før de forelsker seg for første gang. 
For å tenne seksuelt på noen, er det ganske mange som må være forelsket i personen, eller ha en emosjonell tilknytning til personen. Det kalles å være demiseksuell.  
Det ikke sikkert at du bør definere deg inn i noen kategori enda, men gi deg selv mere tid og at du får flere erfaringer. Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, eventuelt at du blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen elle spå helsestasjon for ungdom om dette. Du kan også chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å ikke ha kjæreste

ikke kjæreste (colourbox.com)

For mange er det rett og slett ikke rett å ha kjæreste. Kanskje er det bare ikke rett tidspunkt, kanskje har man ikke tid, eller kanskje man bare liker friheten med å være singel!?

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Aseksuell eller aromantisk?

Ungdom, gutt og jente

Det er mye fokus på sex i samfunnet vårt. Film, reklame og blader kan ofte gi oss inntrykk av at sex er en selvsagt del av alles liv. Sånn er det nødvendigvis ikke.

Skrevet av Skeiv ungdom.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv