Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å bli dårlig igjen, hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg var just på ferie og fløy hjem for noen dager siden. 2 av 4 dager på ferien var jeg kvalm og med engang vi kom hjem kastet jeg opp. Skal reise hjem fra der jeg er på utveksling om 3-4 dager og er så redd for at jeg tenker for mye på når vi reiste hjem fra ferien og jeg var dårlig at jeg blir det på denne hjemreisen også... Har vært kvalm hver dag etter ferien i tillegg. Får i meg mat nå da, noe jeg ikke gjorde på ferien, men må presse det i meg... Hva kan jeg gjøre? Trenger svar fort!

Besvart 06.11.2018 20:49
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres slitsomt ut å gå og være bekymret og redd for å bli syk og kaste opp igjen fordi du gjorde det på sist ferie. Det er vondt å bekymre seg og spesielt for ting man ikke har kontroll over, og som ofte ikke vil skje. Jeg håper at svaret kan hjelpe deg denne gangen slik at du får en fin hjemreise om noen dager.

Iblant bli vi syke, om det er hodepine, oppkast eller influensa. Det er sjeldent at det skjer igjen på akkurat samme måte som sist. Å bli syk en gang i blant er en del av det å være menneske, og man blir utslitt dersom man skal bekymre seg for hva som kan skje.

Du kan prøve å jobbe med tankene dine nå før du skal reise. En teknikk er å stoppe seg selv og sine tanker før tankene og følelsene blir for voldsomme og store. Når du tenker "tenk om jeg blir kvalm og syk på denne turen også" vekker det følelser som redsel og engstelse. Videre kan du også tenke flere negative tanker om det, som gir enda sterkere følelser. Hvis du klarer å stoppe opp og ta kontroll over de tankene du tenker, vil følelsene også bli mindre kraftige og de kan også erstattes av andre følelser. Prøv å finn noen gode/positive tanker til at du skal ut å reise igjen enn at du er redd for å bli syk. Les mer om teknikken i artikkelen under. Mange syns det er enklere å jobbe med slike teknikker sammen med en fagperson, og dersom problemet vedvarer senere kan du snakke med helsesøster eller fastlegen din.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse