Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg oppsøke profesjonell hjelp eller overvinne angsten selv?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Det har seg slik at jeg har utviklet en psykisk plage i løpet av de siste 2 månedene som gjelder onani. Jeg har ikke onanert på over en måned fordi jeg fikk angst anfall da jeg gjorde det to ganger tidligere. Jeg har onanert omtrent hver dag siden jeg var fjorten men nå tør jeg ikke fordi jeg er redd for å få angst anfall igjen. Jeg ble også stiv i nakken av å onanere noe som gjorde meg mer redd. Jeg har snakket med helsesøster som bare så at jeg ikke skulle unngå ting jeg er redd for tvert imot. Men så lett er det ikke. Er det farlig for psyken min å fortsette slik? Jeg merke at angsten har faktisk blitt verre på andre plan samtidig. Bør jeg søkte proffesjonnel hjelp eller overvinne angsten selv?

Besvart 15.11.2018 21:17
 

Svar
Hei, gutt på 16 år!

Takk for spørsmålet ditt!

Helsesøster har helt rett - det lureste er å fortsette som før når det gjelder onani. Det er ikke farlig på noen som helst måte å onanere og det ikke farlig på noen som helst måte å få angstanfall. Det som opprettholder angst for angsten er dersom man unngår noe slik som du gjør nå. Dersom du skulle få angstanfall så gjør det ingenting. Det er ubehagelig men det vil gå over av seg selv. Og nei, det er ikke farlig for psyken din slik du har det nå - men det høres veldig slitsomt ut å ha det slik at du ikke tør å onanere i frykt for å få angst. Jeg vil anbefale deg å fortsette som du har gjort før og heller møte angsten dersom den kommer heller enn å unngå den. Jeg vet at dette er vanskelig, men det er det som fungerer best. Det er viktig at du ikke begynner å unngå andre ting også i frykt for angst - husk at angst er ikke farlig. 

Dersom du merker at det blir for vanskelig å snu mønsteret selv så kan du ta kontakt for å få hjelp. Da ville jeg tatt kontakt med fastlegen din eller eventuelt Helsestasjon for ungdom!

Masse lykke til :) 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse