Hopp til hovedinnholdet

Kløe i endetarmsåpning, bør jeg oppsøke lege?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei eg klør veldig på eller i endetarmsåpningen! Eg har prøvd å se der men eg veit ikkje ka eg skal se etter og det er litt vanskelig. Eg prøver å bæsje kvar kveld men får de ikkje så bra til. ( eg spiser og drikker ikkje så masse) Og det bruker å komme ut noko brunt slim. Så eg lurte på om eg kan gjer noko sjøl så eg slippe å snakke med lege eller mamma?

Besvart 25.11.2018 01:14
 

Svar
Hei jente 14 og takk for at du skriver til ung.no!

Det er mange årsaker til kløe Rundt rumpehullet. Om man har hard avføring vil det kunne oppstå små rifter som vil gi svie og kløe. Andre har hemoroider, små utposninger av blodårer som også vil gi de samme symptomene. Noen har eksem rundt rumpehullet som vil  kunne klø. Mark vil ofte gi kløe på natten, men er relativt sjeldent på din alder.

Brunt slim kan være tegn på sykdom i tarmen. Det er veldig sjeldent alvorlig, men kan være veldig plagsomt, og er en god grunn til å oppsøke lege hvis det ikke forsvinner av seg selv.

Det er desverre umulig for meg å si hva det er som forårsaker dine plager uten å undersøke deg. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med fastlegen din som kan hjelpe deg finne ut av dette. Fastlegen er gratis inntil du fyller 16, og du kan bestille time selv om du ikke ønsker å ha med foreldre. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom, som ofte har en lege ansatt. 

Mange syntes det er ubehagelig og flaut at andre skal undersøke rompa. Dette er noe leger gjør hver eneste dag, og er like naturlig for oss som å undersøke en vond hals, eller plagsom skulder. 

Jeg ønsker deg lykke til og god bedring!

 
Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse