Hopp til hovedinnholdet

Jeg har aldri greit få inn en tampong, bør jeg dra til legen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, trenger litt hjelp. Jeg har aldri greid å få inn en tampong, ikke under mensen eller ellers. Har prøvd alt, jeg er så avslappet som det går an, bruker den minste tampong-størrelsen og står med beinet på doen, med den vil ikke inn... Bør jeg dra til legen, eller er det normalt? Er som det er en vegg som stopper...

Besvart 26.04.2019 10:31
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dette er frustrerende, men de fleste har problemer med å få inn en tampong i starten. Ofte går det bedre etterhvert. 

Det høres ut som du har prøvd de vanligste rådene. Et tips kan være at du tar et speil og ser på underlivet ditt, ta kjønnsleppene fra hverandre og se om du ser hva som stopper opp. Tampongen skal inn i skjeden og når det stopper opp litt mer bakover. Noen kan ha en stram skjedekrans / jomfruhinne, men den blir som oftest utvidet i forbindelse med tampong-bruk eller samleie.

Ta gjerne litt vaselin på tuppen, slik at den glir lettere inn. Det kan være litt ubehagelig til å begynne med, men etter hvert vil den tilpasse seg skjedeveggene. 

Neste gang du skal prøve så prøv på en av dagene hvor du blør mest. Da glir tampongen lettere inn. Det finnes også tamponger som ligger inni en applikator som brukes for å føre tampongen inn uten å dytte fingeren så langt inn. Kanskje kan du prøve en slik type.

Ut ifra det du skriver høres det normalt ut og ikke noe du trenger å oppsøke lege for. Snakk gjerne med helsesykepleier på skolen om dette også.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse