Hopp til hovedinnholdet

Svetter mye, og har prøvd ut en del ting alt. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har overaktivt nervesystem. Det innebærer jo at jeg svetter veldig mye, på hender, føtter og armhulene. Jeg kan sitte helt i ro å bli kliss våt. Jeg har prøvd ulike deodoranter, natriumklorid og en medisin. Ingen av de tingene funger. Det har vært slik siden jeg var baby, men er et større problem nå siden det lukter. Hvilken behandling finnes for dette? botox? Håper på noen gode råd, for det er ikke så morsomt å gå rundt med store svetteringer.

Besvart 26.05.2019 23:34
 

Svar
Hei


Du sliter med økt svetting, og har alt prøvd ulike deodoranter og aluminiumsklorid (antar jeg du mente?) mm.

Hvis dette ikke virker,  bør du gå til legen. Enten til fastlegen eller lege ved Helsestasjon for ungdom. Der kan du få en sjekk og mer konkrete svar. 

Hvis en svetter mye, kan dette (i noen tilfeller) skyldes stoffskiftet, forstyrrelser i hormonene eller andre tilstander. Dette kan legen din sjekke ut. 

Hvis du ikke har en medisinsk grunn til svettingen, kan det være at du er en av dem som «bare» har det sånn. 

Hvis svettingen er ille nok, kan man i noen tilfeller sette sprøyter eller operere i nervene som gir svette. Dette er litt drastiske, og noe man helst ikke gjør med ungdom. Dette fordi økt svettetendens ofte bedres etter puberteten. 

Så jeg skjønner at dette ikke er gøy å gå med. Derfor bør du få dette sjekket ut av lege, spesielt hvis du har hatt dette siden barnealder. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Gruer du deg til å gå til legen?

Fastlege (www.colourbox.com)

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår