Hopp til hovedinnholdet

Hva er EEG, og hva betyr nevrologisk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15, 16 om en måned. Jeg har fått innkalling til EEG-undersøkelsene nevrologisk avdeling. Og jeg lurer på om det finnes to tester av det? Legen min sa at at jeg kom til å få en innkalling av sykehuset etter noen dager etter han hadde sendt en henvisning. Han sa også at jeg da skulle bli en natt på sykehuset fordi den målte hjerneaktiviteten under innsovning, under sovingen, og under oppvåkning. Det som står på dette arket jeg har fått er at jeg skal komme der halv tolv og at behandlingen varer 20 min, og prosedyren varer 1time. Hva mener de med prosedyren og behandlingen? Hva er nevrologisk avdeling? Hva betyr nevrologisk? Og er det forskjell på denne undersøkelsen, og den andre legen min snakket om? Burde jeg spørre legen om det er det samme? Håper på å få svar på alle spørsmala. PS: elseker denne siden, og jobben dere gjør:)

Besvart 27.05.2019 00:27
 

Svar
Hei, 

Og takk for god tilbakemelding!

Det finnes ulike måter å ta en EEG på. Det er legene på sykehuset som bestemmer hvilken type EEG-undersøkelse som passer for deg og dine plager. Derfor kan det kanskje være at (fast)legen din som henviste deg, mente at du burde ha èn type EEG-undersøkelse (og kanskje ba om det). Men at legene på sykehuset vurderte at du heller skulle ha en annen EEG-undersøkelse (der du ikke blir innlagt og ikke må ta undersøkelsen over natta, men kortere).  Jeg vet ikke helt hva som har skjedd her, men dette KAN være èn mulig forklaring. 

Jeg vet ikke helt hva de mente med at «behandlingen varer 1 time». Det kan jo virke som du skal få en behandling av noe slag. Kanskje er dette en slags stress-test (før de måler EEG)? Det er litt vanskelig for meg å svare godt på dette. For det finnes så mange typer EEG-undersøkelser (eller måter å ta denne på), og hva som er ment her, er avhengig av dine symptomer

«Prosedyre» betyr som regel undersøkelse eller «noe man gjør». Det kan f eks være en EEG-undersøkelse (det er det kanskje i dette tilfellet), en mageundersøkelse, å fjerne en føflekk osv. 

Nevrologisk betyr at det har mer nervene og nervesystemet å gjøre. Nervene er kroppens «kontrollsenter». Hjernen er full av nerver, det samme er ryggmargen. Noen ganger kan man trenge å utelukke sykdommer fra nervene. Èn måte å gjøre dette på, er å ta EEG. Da ser man hjernesignalene, om det er riktig type signal til riktig tid osv (enkelt forklart). Du kan lese mer om EEG her.   Jeg understreker at dette er en generell forklaring. Det kan hende at akkurat din undersøkelse blir annerledes. 

Det er normalt å lure når man skal til en undersøkelse. Hvis du vil ha mer info, kan du både kontakte fastlegen din. Men også ringe sykehuset og spørre etter mer info der. Spør om å få snakke med noen som kan svare deg på akkurat hva du skal gjennom. Du har rett på info som gjelder egen helse. 

Lykke til!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Skal du på sykehus?

Sykehusseng

Her er noen tips til hva du kan tenke på før du drar, hva som skjer mens du er på sykehuset og hva du kan ta med deg. Du finner også en oversikt over de rettigheter du har som pasient. Visste du forresten at man går på sykehusskole om man er innlagt på sykehus?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse