Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå ned 5 kg på én måned?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vil gjerne snakke om kropp og helse. Jeg veide i utgangspunktet 63,2 kilo og er 1,65 høy. Veide meg senest onsdag og da veide jeg 60 ish. Har veldig lyst til å minst komme meg ned til 55 kilo. Er det mulig å gå ned 5 kilo på en måned? Har tenkt til å spise litt strengt: frokost: et knekkebrød, lunsj: et knekkebrød og en gulrot, middag: en porsjon med ingen dressing, kvelds: et knekkebrød og en frukt. Har selvfølgelig kuttet ut snop og leskedrikk. Tenkte også å trene en time hver dag. Eller iallfall være i aktivitet, samtidig som jeg ikke vil være for hard. Vil være nedi 55 om en måned for da reiser vi til Spania. Er dette mulig?? Jeg har jo gått ned 3 kilo, men i går, i dag, og i morgen har jeg spist veldig mye pga bursdager og venninner. Vil det være slik at jeg da veier 63 igjen på onsdag? Uansett, p spise slik rundt en måned vil vel gå bra? VIL VIRKELIG NED, tenker ikke på annet, og vil bare ned fir å bli mer fornøyd med meg selv, ikke noe annet. Tusen takk for svar

Besvart 17.06.2019 00:54
 

Svar
Hei!

Det er synd å høre at du er så misfornøyd med kroppen din og at du bare tenker på dette.

Å gå ned 5 kg på én måned er mye, og ikke sunt for kroppen (i alle fall ikke når man er normalvektig i utgangspunktet). Generelt er det ikke så bra for ungdom å gå ned i vekt, man er jo i en alder der man skal vokse og utvikle seg. Å gå ned i vekt ved å spise så lite som det du planlegger, vil ikke være sunt for kroppen din. Du får for lite næringsstoffer, du får alt for lite kalorier, og vil få lav forbrenning. Det fører bare til at det blir vanskeligere å gå ned, og så fort du kommer på ferie og begynner å spise normalt (eller mer enn normalt), så kommer kiloene veldig fort tilbake.

Les mer: Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

Jeg vil råde deg til å spise som normalt den kommende måneden, og heller forsøke å trene litt ekstra. Du må gjerne kutte ut alt av godteri og brus om du er motivert til det, men ikke spis så lite som ett knekkebrød til hvert måltid, du trenger i alle fall tre. Hvis du kutter ut godteriet, spiser normalt (uten å overspise) og er i fysisk aktivitet daglig, så kan det gi deg både den energien og selvtilliten du trenger for å føle deg bedre.

Styrketrening er en form for aktivitet som former kroppen, man får høyere forbrenning og mister noe fett til fordel for muskler. Man trenger ikke være medlem på treningsstudio for å trene styrke, det er massevis av øvelser man kan gjøre hjemme.

Les mer: Styrketrening du kan gjøre hjemme!

Om du synes dette med kropp, vekt og utseende er vanskelig, vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsesykepleier på skolen din til uken. Det kan være godt å prate med henne om dette, slik at du får det litt bedre med deg selv, og kan glede deg til ferie uten å fokusere på kropp.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn