Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt veldig vondt i halsen i noen dager

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt veldig vondt i halsen i noen dager nå og oppdaget mange (rundt 6) hvite blemmeaktige greier i svelget. Disse gjør veldig vondt. Alle kom helt plutselig og samtidig for rundt 5 dager siden, og jeg skjønner ikke om det er trøske eller munnskold. Jeg har prøvd å søke rundt men finner ikke forskjellen på disse to, om det er trøsker eller munnskold. Jeg har cøliaki og leste at det kunne være en sammenheng med disse, men jeg spiser jo en glutenfri diett (hvertfall for det meste). Jeg er også seksuelt aktiv, men bare med den samme partneren i 4 år nå, men er redd det kan være en kjønnssykdom siden jeg leste man kan få ulike kjønnssykdommer i halsen. Har også lest at trøsker kan komme av røyking, mens munnskold gjør ikke det. Jeg røyka en gang (ett trekk) for 5 dager siden men gjør det aldri ellers i det hele tatt! Kan det være grunnen? Hilsen en engstelig jente som ikke tør å spørre foreldrene sine i tilfelle det er kjønnssykdom eller kommer av det ene trekket med liitt røyk

Besvart 17.06.2019 00:51
 

Svar
Hei
 
Aller først så kan du ikke få blemmer eller vondt i halsen av et trekk med en sigarett!
 
Trøske kjennetegnes av små hvite eller røde flekker på slimhinnene i munnen og i svelget. Den er forårsaket av en sopp som heter Candida. Infeksjonen kan vanligvis lett behandles.
 
Munnskold (også kalt after) er sår i munnslimhinnen. De begynner som en rød flekk som etter hvert blir gulaktig med rød kant. Nærmere 20 % av befolkningen får slike sår en eller flere ganger i løpet av et år. 
 
Vi stiller ingen diagnoser på vår nettside, og jeg kan dessverre ikke uttale meg hva disse blemmene er.
 
Ta kontakt med helsestasjon for ungdom som har gratis lege, eller ta kontakt med din fastlege for vurdering. Hvis ikke blemmene forsvinner bør du ta kontakt med legen.
 
Ønsker deg masse lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse