Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mistet kontrollen over mat, hva trenger jeg å få i meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er vegetarianer, veldig kresen og er veldig opptar av kropp. Jeg merker at jeg spiser mindre og mindre (dropper frokost, dropper kanskje lunsj, spiser aldri kveldsmat. Og har problemer med at jeg ikke orker middag) jeg er mye svimmel, får kommentarer på at jeg er for tynn og «flat» og samtidig er jeg redd for at helsa mi er i fare. Jeg vet ikke lenger hvordan jeg skal spise for at jeg skal fø i meg det jeg trenger. Jeg vil ha en fin kropp, men dette har gått helt ut av kontroll. Jeg har mangler på jern ig d vitamin. I stedeb er jeg veldig sukkersyke og det hjelper verken på kroppen eller helsa. Jeg trodde jeg hadde en spiseforstyrrelse, men legen min har avkreftet dette. Så spørsmålstegn mitt er. Kan dere gi meg en oversikt over hva en jente på 15 trenger å få i seg. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre

Besvart 17.06.2019 01:00
 

Svar
Hei!

Det er leit å høre at det har utviklet seg sånn som dette for deg. Det er bra du har oppsøkt legen din når dette bekymrer deg, og at du ikke har en spiseforstyrrelse. Allikevel er det viktig å ta tak i, fordi det kan på sikt utvikle seg til å bli det, eller du kan få mangler på næringsstoffer når du spiser så lite som du gjør. Du har jo allerede fått mangel på jern og vitamin D, så det sier noe om at du må gjøre noe med dette.

Les mer: Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

Jeg vil råde deg til å oppsøke helsesykepleier på skolen din, snakke med henne om hvordan dette har utviklet seg, og få litt råd for hvordan du skal gå frem framover for å snu det i riktig retning.

Du lurer på hva du trenger å få i deg av mat, hvis du følger norske kostråd og spiser variert, så får man i seg det man trenger av næringsstoffer. Men det er helt umulig å nå opp til anbefalingene om man ikke spiser alle måltidene gjennom dagen, det er altså noe av det første du må få på plass, en regelmessig måltidsrytme.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

 • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
 • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
 • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
 • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
 • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
 • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
 • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
 • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
 • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
 • Drikk vann som tørstedrikk. 
 • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
 • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Det høres ut som problemet ikke bare er at du ikke vet hva du skal spise, men at du har utviklet et problematisk forhold til kropp, og det er noe du bør prate med fagpersoner om, slik som helsesykepleier.

Ta godt vare på deg selv! 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Se her hvordan du kan få et godt sammensatt vegetar-kosthold.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse