Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke spist på 7 dager, men bena mine har ikke blitt tynnere?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei det er meg igjen, nå har jeg ikke spist på 7 dager, å ribbeina mine har begynt å stikke ut, å man ser tydelig ryggraden min, men beina mine er like feite som alltid. jeg har tydeligvis aldri vært stor ifølge de rundt meg, har aldri vært over 46kilo feks, Men jeg føler meg bare større og større. Når vil jeg begynne å merke at jeg blir tynnere????og hvor på kroppen vil jeg merke d først..?

Besvart 30.07.2019 20:13
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Om du er 16 år og veier 46 kg, ER du tynn, uansett hvilken høyde du har. Normalvekt for en 16 åring er fra 46 til 75 kg, avhengig av høyde og beinbygning.

Jeg kan ikke svare deg på spørsmålene dine, men jeg vil gi deg litt nyttig info. 

Å ikke spise er skadelig. Når man spiser for lite, får man også mangel på mange viktig næringsstoffer. Kroppen har da veldig lite å gå på og saktner forbrenningen. Den går i det vi ofte kaller for sparebluss.  Dersom kroppen fortsatt ikke får nok energi vil den i tillegg begynne å bruke muskulatur og annet vev for å skape energi, og kun prioritere livsviktige organer som hjerte og lunger. Dette betyr at kroppen brytes ned. Man blir deprimert, ukonsentrert, sliten, man fryser lett og hud hår og negler blir dårligere.

Når du ikke spiser og kroppen går på sparebluss vil blodtrykk, puls og kroppstemperatur synke. Og i verste fall kan hjertet stoppe.

For å holde kroppen sunn og frisk må man spise 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og være i aktivitet flere dager i uken. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Om du føler deg større og større, tenker jeg at det er viktig å snakke med en voksen om hvordan du har det. Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine. Kan du ikke det, vil jeg råde deg til å stikke innom helsestasjon for ungdom og snakke med de som jobber der. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din om hvordan du har det. 

Helsesykepleier har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var født. Da kan du få informasjon om hva som er normalt for akkurat deg og trygge råd om hva du kan gjøre for å holde kroppen din sunn og frisk.

Helsesykepleier kan også hjelpe deg med kroppsbildet ditt, og henvise deg videre om du holder på å utvikle en spiseforstyrrelse. 

Du kan også eventuelt ringe krise og informasjons telefonen til Spiseforstyrrelsesforeningen 22 94 00 10 Åpningstider: Man-tirs kl. 09-16, fredag kl. 09-16.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn