Hopp til hovedinnholdet

Veier jeg for mye?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13/14 år og jeg lurer på om jeg veger for mye og hva jeg kan gjøre med dette. Jeg er 170cm høy og veger 57kg er dette mye? Når jeg var hos helsesøster for ca ett år siden vegne jeg 52kg og var ca 165 cm høy burde jeg spise sunnere og trene for og ikke gå så mye opp i vekt?

Besvart 13.08.2019 12:26
 

Svar
Hei!

Du som 13-åring er i en alder der du vokser og utvikler deg. Du har jo blitt 5 cm høyere på ett år, og det er helt normalt. Da legger man også på seg vekt. Jenter i puberteten lagrer mer fett, og det er normal utvikling. Det hadde vært mer bekymringsfullt om du ikke la på deg noe i det hele tatt i tiden fremover.

Du trenger ikke å gjøre noen endringer for å ikke gå opp i vekt. Hvis du er veldig usikker på din utvikling, så kan du snakke med helsesøster på skolen om dette. Husk at alle utvikler seg ulikt, og i ulikt tempo.

Uavhengig av vekt så bør vi alle trene regelmessig og ha et sunt kosthold. Ta gjerne en titt på artiklene jeg legger ved under svaret.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn