Hopp til hovedinnholdet

Kan sår på haka føre til mindre skjeggvekst?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Den 3. August klarte jeg å slå haka og måtte sy tre sting. Jeg har to spørsmål i henhold til dette. Jeg lurer på om du kan svare meg på hvor mye det kommer til å påvirke sjeggveksten, kommer jeg til å få ett skikkelig "bald spot" i hele området eller kommer bare røttene som er i selve arret til å dø? Jeg hørte at arret kom til å bli mindre dersom jeg lar skorpa bli der til den detter av av seg selv. Så derfor har jeg ikke tatt ut stingene i løpet av den anbefalte tidsfristen(10 dager). Kommer det til å gi noen konsekvenser at stingene sitter lenger? Mest bekymret for sjeggveksten her... Takk for svar!

Besvart 14.08.2019 20:15
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Det å få sydd tre sting på haka vil nok ikke ha noen betydning for din framkommelige skjeggvekst. Det er mange som har arr i ansiktet som nettopp har skjegg eller bart for å skjule arrene. Vi ser at de som har store arr kan få et område uten skjegg-eller bartevekst, men jeg tror nok ikke at du hører inn under denne kategorien.

Vi anbefaler at du ikke venter med å fjerne stingene. På steder hvor vevet tilheler raskt, som ansikt og fingre, kan 10 dager være nok dersom det var lite spenning i såret. Det er verdt å merke seg at når sting står i huden over disse dagene kan det danne seg stikkmerker og prikker der tråden går gjennom huden.

Så lenge et arr er ferskt, og det er rødme i arrområdet, er det også lurt å beskytte arret fra UV-stråler for å unngå økt pigmentering i det aktuelle området.

 

I puberteten endrer kroppen seg og økt hårvekst er en av de tingene som skjer når gutter begynner å produsere testosteron. Samtidig er utvikling av skjeggvekst noe av det som skjer seinest i puberteten og mange gutter opplever ikke å få skjegg før de nærmer seg 20 års alderen. Skjeggveksten vil øke gradvis etter hvert som du blir eldre. Det er ikke noe du kan gjøre for å få det til å gå raskere. Hvor stor skjeggvekst du får, bestemmes først og fremst av arv og gener. Hvis man barberer seg får man ikke mer skjegg, men det kan virke tykkere fordi det vokser ut samtidig med samme lengde. 

Hvis du fortsatt er bekymret så kan du jo også nevne dette til den som fjerner stingene på haka di. 

Masse lykke til med et framtidig flott skjegg og håper at svaret var til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skjeggvekst og barbering

Gutt barberer seg med høvel og barberskum (Colourbox)

I puberteten kommer skjeggvekst og da kommer også spørsmålene om hvordan barbere eller stelle skjegget.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse