Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor kan ikke ungdommer ha den seksuelle legningen de ønsker?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Hvorfor er det slikt at ungdommer ikke kan ha den seksuelle legningen de ønsker? Er det på grunn av miljøet rundt, medienes press eller bare fordi man ikke klarer? Påvirkes ungdommer seg av miljøet rundt? På godt og vondt? Hvis man ønsker å ha en identitet, men ikke klarer. Hva burde man gjøre for å bygge opp selvtilitten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er noen ungdommer som føler at de ikke kan snakke med noen om hvilken seksuell legning de har.
Ofte er det miljøet rundt ungdommen, foreldre/foresatte og/eller venners utsagn og væremåte som kan forhindre ungdommen i å snakke om hvem de forelsker seg i. Ungdommen kan være redd for sanksjoner, utestenging, mobbing/plaging og noen ungdommer kan være redde for å bli kastet ut eller til og med miste familien sin eller eget liv. 
Heldigvis er mediene bedre enn de var. Det er ikke lengre stigmatiserende å være skeiv, og medienes positive søkelys på det å være skeiv, slik som i serien Skam på NRK har gjort mye for manges helse. 
Det er noen ungdommer som strever med å ta inn eller akseptere at de er skeive. 
Som mennesker påvirkes vi av de som er rundt oss, både på godt og vondt. 
Hvis man vil bygge opp selvtilliten, selvfølelsen kan man snakke med andre skeive. Det er veldig mange skeive som henter mot og styrke fra det skeive miljøet. Man får mulighet til å være seg selv og man får sosial støtte, aksept og anerkjennelse for at den man er, er fantastisk å være! Skeiv ungdom er en slik organisasjon. 
Mange har også stor nytte av å snakke med helsepersonell. Det kan være helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom, fastlegen eller ungdomsklinikken som Sex og samfunn eller Helseutvalget for bedre seksuell helse.  Ungdomstelefonen er et tilbud til unge som trenger noen å snakke med om seksualitet, kjønn, identitet, legning, forelskelse, aktivitetstilbud eller sikrere sex. Da får man mulighet til å reflektere rundt den man er. Gjennom gode spørsmål og innspill blir man bedre kjent med seg selv og man blir tryggere og sterkere som person. 
Hvis dette gjelder deg, må du snakke med noen om hvordan du har det! Det er ensomt å forestille seg, ikke å kunne være den man er. For mange er den dagen da man fortalte om hvem man er, en merkedag, et vendepunkt til et nytt og ofte lettere liv!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv