Hopp til hovedinnholdet

Kan mine foreldre kaste meg ut av hjemmet?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om foreldre har rett til å "hive" barna ut når de fortsatt har forsørgelsesplikt for dem. Jeg går selv på VG3 og moren min truer meg ofte med å si at hun skal hive meg ut. Så har hun rett til det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter barnelovens § 66 har foreldrene dine plikt til å forsørge deg økonomisk til du fyller 18 år. Denne plikten omfatter både daglig forsørgelse, som mat, klær, bolig, fritidsaktiviteter med mer, og utgifter til skolegang, og skal ytes etter foreldrenes økonomiske situasjon. Dersom du har egne midler, inntekt eller formue, vil dette påvirke omfanget av foreldrenes forsørgelsesplikt. Foreldrenes forsørgelsesplikt varer som hovedregel frem til fylte 18 år, men kan vare lenger dersom du fortsetter ”vanlig skolegang”, i praksis vil dette si videregående skole.

Når du har fylt 18 år, er du i utgangspunktet myndig og du skal ta ansvar for deg selv. Dersom du ikke følger noen av reglene hjemme, kan foreldrene dine mene at du bør flytte ut og ta ansvar for deg selv. Men de kan da fortsatt hjelpe deg økonomisk.

Det beste er at dere prøver å bli enige om noen "kjøreregler" for hvordan dere vil ha det hjemme, og at dere begge får litt frihet til å ha det sånn som dere vil ha det.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie